Iets vergeten?

door | 4 mei 2022 | Gezondheid, Vief

Wanneer je je iets niet kunt herinneren, vind je dit vaak knap vervelend. Je ziet een bekend gezicht maar kan maar niet de bijpassende naam in je geheugen vinden.

Of je weet in de winkel ineens niet meer welk artikel je beslist niet mocht vergeten om te kopen. En zo gaat het maar door. En naarmate je ouder wordt, kun je je steeds vaker iets niet herinneren. Dat schijnt al vanaf je dertigste te beginnen. Wellicht ga je je zorgen maken dat je geheugenverlies een steeds vaker en groter probleem wordt. Je gaat je afvragen:

“Ik ben toch niet dement aan het worden zoals verschillende mensen die ik ken?”.

De waarheid is dat vergeetachtigheid iets anders is dan geheugenverlies. Bij vergeetachtigheid kun je je (vaak tijdelijk) iets niet herinneren maar is de informatie nog steeds aanwezig in je hersenen. Naarmate je ouder wordt, werkt je geheugen trager en kost het je meer moeite om je te concentreren. Sommige medicijnen, maar ook stress, maken je vaak vergeetachtig. Maar na het stoppen met de medicijnen of stress ben je weer minder vergeetachtig.

Geheugenverlies is ernstiger, want daarbij is de informatie helemaal verdwenen. Er zijn dan hersenen aangetast en dat kan meestal langzaam steeds ernstiger worden. Er is dan wel sprake van een vorm van dementie. Behalve dat je een naam niet kan herinneren, is het mogelijk dat je op een gegeven moment iemand niet meer herkent. Of je kan buiten de weg nooit meer vinden of krijgt fikse taalproblemen.

De kunst is om je geen onnodige zorgen te maken bij vergeetachtigheid. Toenemende vergeetachtigheid is nu eenmaal te verwachten naarmate je ouder wordt. Net zo goed als de kans om wereldkampioen zwemmen te worden ook verkeken is.
Zo gezond en actief mogelijk leven, ook op latere leeftijd, is het beste wat je kunt doen. En wil je meer weten over dementie of zelfs een geheugentest doen? Kijk dan bijvoorbeeld op dementie.nl .

Niet vergeten: Zorgen maken heeft vaak geen zin. Leef zolang mogelijk gelukkig, gezond en actief!!

Dementie.nl

Voor meer informatie

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Vanuit "Ieder mens telt mee" probeer ik als 70-plus vrijwilliger tips te geven om geldzorgen te verminderen. Gezellige dingen doen met echtgenote, kleinkinderen, dochters en schoonzoons zijn echter ook belangrijk voor mij.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *