Ga eens flipperen

door | 14 mei 2022 | Doen, Hobby's

Waanzinnig populair in de vorige eeuw, maar nu zo goed als verdwenen… de flipperkast. Of op zijn Amerikaans, de pinball machine. Laat oude tijden weer leven en bezoek het Dutch Pinball museum.

In mijn jeugd was ik er gek op, spelen op flipperkasten. Eerst met de elektromechanische kasten. Het gesnor van alle relais die op nul sprongen, als je er een kwartje ingooide, staat mij nog levendig bij.

In de zeventiger jaren verschenen de eerste kasten met een elektronische display en dito geluid. Mijn hele zakgeld ging eraan op en uiteindelijk besloot ik om te gaan werken bij de grootste automatenhal van Den Haag, Hommerson Sportland. Voor de dienst kon je altijd een rondje flipperen.

De opkomst van computerspelen maakte een einde aan de gouden eeuw van de flipperkast. De laatste producent van flipperkasten, Bally, stopte ermee in de jaren 90 en richtte zich op de productie van gokautomaten. Tegenwoordig worden er nog steeds flipperkasten geproduceerd door wat kleinere firma’s maar nooit meer in de aantallen van toen.

Maar als je nog mooie herinneringen hebt aan vroeger en je zou best nog een keertje willen flipperen dan is het “Dutch Pinball Museum” een bezoekje waard.

Een museum voor en door liefhebbers. De ruimte staat vol met flipperkasten van alle decades en het concept is simpel: Je koopt een tijdslot van twee uur, en dan mag je zoveel flipperen als je wilt. Alle kasten staan op vrij spel.

Heb jij vroeger ook veel geflipperd? En wat was jouw favoriete kast?

Laat het weten als reactie.

Mijn favoriet was Xenon van Bally.

Dutch Pinball Museum

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben een gepensioneerd biotechnoloog, met een passie voor fietsen, geocachen en tech.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *