Multivitamines, baat het?

door | 16 mei 2022 | Gezondheid, Vief

Multivitamines, de drogist staat er vol mee, voor 65+, om vitaal te blijven, extra sterk, verzin het maar. Maar zijn die multivitaminen wel zo goed voor je? Een persoonlijke ervaring van redacteur Ruud

Een paar jaar geleden ben ik flexitariër geworden. Ik eet nu één à twee keer per week vlees. En dat is prima voor de planeet, maar als oudere, kun je wel een tekort krijgen aan vitamine B12. En omdat het voor senioren ook belangrijk is om je vitamine D op peil te houden leek het mij wel handig om een multi-vitaminepil te gaan slikken. Lekker makkelijk, Eén maal daags een pilletje en klaar ben je. En ik koos voor de 65+ variant van een bekende drogisterijketen, waarbij een aantal vitamines extra hoog werden gedoseerd, en twee jaar lang nam ik iedere morgen trouw de multi-vitaminepil in.

Eind 2021 kreeg ik pijn in mijn grote teen, vervelend in de lockdown. De pedicure zag niks geks en de dokter wou ik er niet mee lastig vallen, maar afgelopen februari werd de pijn zo vervelend dat ik toch maar eens langsging bij de dokter. Zij zag niks vreemds maar vroeg mij ineens of ik ook multivitaminen slikte. Toen ik dat beaamde werd ik naar het ziekenhuis gestuurd om verschillende vitamines in mijn bloed te laten meten. 

De vitaminegehaltes van B12 en D waren dik in orde maar het gehalte vitamine B6 was veel te hoog. En juist deze vitamine kan, bij hoge concentraties, neurologische pijnen veroorzaken. Ik was best geschrokken want ja van multi-vitaminepillen dacht ik altijd baat het niet dan schaadt het niet, maar soms schaden ze dus wel. Ik ben onmiddellijk gestopt met de multi-vitaminepillen en slik nu, op advies van de huisarts, een vitamine B12 en D pilletje.

Nu, een paar maanden nadat ik ben gestopt met de multi-vitaminepillen gaat het langzaam wat beter met mijn teen, maar het kan nog wel een paar maanden duren.

Slik jij ook multi-vitaminepillen? Praat er eens over met je huisarts.

Laat een reactie achter

1 reactie(s)
Ik ben een gepensioneerd biotechnoloog, met een passie voor fietsen, geocachen en tech.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

1 Reactie

  1. P van der Weijden

    Heel herkenbaar ,ik heb jarenlang een suppelement geslikt vitamine b6..Het heeft zich opgestapeld tot veel te hoge waarden.Ik heb er neuropathie van gekregen.Heel veel zenuwpijn, mijn advies is dus ..niet zomaar slikken. Eerst langs je huisarts dan weet je waar je aan toe ben.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *