BBQ low & slow

door | 10 juni 2022 | Doen, Recepten

Barbecueën doe je vaak op de klassieke manier, waarbij je de BBQ gebruikt als flame grill. Hamburgers, sateetje en worstje gaan heet en kort op de grill. Maar probeer ook eens een andere manier van BBQ-en.

Verleden jaar heb ik een nieuw klein barbecuetje gekocht, want we zijn maar met zijn tweetjes. Het grootste verschil met mijn vorige apparaat was dat deze een deksel had, wat een andere bereidingswijze van je vlees mogelijk maakt. Namelijk op indirect vuur (low) en langdurig roken / garen (slow).

Het principe van low & slow garen is dat het stugge bindweefsel (collageen) in het vlees langzaam wordt omgezet in gelatine. Doe je het te snel, dan droogt het vlees uit en blijft stug. Voor low & slow BBQ-en gebruik je dan ook vlees van spieren die hard hebben gewerkt en daardoor veel collageen bevatten. Bijvoorbeeld  brisket (borstvlees), spare ribs of procureur van het varken.

Voor deze manier van barbecueën heb je wel een paar dingen nodig:

  • Barbecue met klep
  • Vleesthermometer
  • Briketten
  • Houtsnippers (optioneel)
  • (veel) geduld smile

Zelf heb ik verleden jaar pulled pork gemaakt van procureur (varkensnek). De avond voor de BBQ werd het vlees voorbereid met een dry rub (insmeren met droge kruiden en zout).

De volgende dag werd de BBQ al vroeg aangestoken met vijf briketten waarvan er maar ééntje werd aangestoken. De rest van de briketten werd daar tegenaan gelegd zodat je heel lang, weinig vuur hebt. Daarna ging de procureur direct vanuit de koelkast op de BBQ naast het vuur en werd het 8 uur lang vertroeteld. Na een uurtje ging er nog een kersenhouten blokje op het vuur, wat langzaam heerlijke rook afgaf. Enfin, lees hieronder het recept wat ik heb gebruikt.

Na nog een uurtje rusten was het vlees klaar voor het uit elkaar trekken met twee vorken (pulling), waarna het op een geroosterd broodje werd gedaan met saus en sla. Het was één van de beste broodjes die we ooit hebben gegeten!!

Geniet van de BBQ, de zon en de zomer.

Groetjes!

BBQ helden

Pulled pork op de barbecue

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben een gepensioneerd biotechnoloog, met een passie voor fietsen, geocachen en tech.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *