Zomerkoninkjes

door | 11 juni 2022 | Doen, Recepten

Aardbeien…… oh…. lekker! De kleine Noémi, mijn achterkleindochter, houdt heel veel van deze rode vruchtjes.

Ze zou zo maar een heel doosje leeg kunnen eten. Gelukkig is de aardbei een van de gezondste fruitsoorten die veel bio-stoffen bevat en boordevol vitamines zit. Maar hoe lekker en gezond ze ook zijn, voor Noémi is er voor aardbeien eten toch ook een stopmoment!

De aardbei is eigenlijk geen vrucht maar een schijnvrucht. Het houdt in dat de pitjes, die aan de buitenkant zitten, eigenlijk de vruchten zijn. De aardbei zelf is een uitgegroeide bloembodem die vaak wel zo’n 200 zaadjes heeft. Vanaf de 14e eeuw werd de plant  o.a. in Frankrijk uit het wild geplukt en aangeplant. In de tuinen van het Louvre liet Karel V toen zo’n 1200 bosaardbeienplanten aanbrengen.

Het aardbeienseizoen uit de volle grond loopt van juni tot september. In vroegere tijden keek men uit naar de komst van deze heerlijke vrucht. Ik was er ook gek op. Onze groenteman kwam met paard en wagen aan de deur en had dan kistjes vol met die zomerkoninkjes. Een keertje had hij voor mij een knoert van een aardbei bewaard!

Sinds de jaren tachtig kunnen deze vruchtjes het hele jaar geteeld worden. In kassen wordt dat in potten gedaan zodat de planten minder ziektegevoelig zijn en de medewerkers kunnen blijven staan bij het plukken. Maar als vanouds worden de aardbeien nog steeds in het voor- en najaar op de koude grond in plastic tunnels geteeld. Deze zijn, volgens kenners, tóch de allerlekkerste!

Hou je ook van aardbeien? Serveer eens ……

Aardbeien-cheesecake in een glaasje

Verkruimel 100gr haverkoekjes, verdeel dit in 4 glaasjes. Klop 125gr slagroom stijf en klop daarna voorzichtig 200gr roomkaas en 150gr aardbeienjam erdoor. Snij 300gr aardbeien in stukjes. Doe om en om het mengsel en de stukjes aardbeien in de glaasjes. Zet ze tot gebruik in de koelkast en garneer ze met wat aardbeien.

Heerlijk!!!!

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Een oorlogskind (1940), moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en nog lekker bezig met van alles. Golfen, bridgen, schrijven, vrijwilliger in het Stedelijk Museum en nog een aantal zaken. Mijn leven is dus niet saai en ….. ‘Carpe Diem’ is mijn motto!

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *