De langste dag…

door | 21 juni 2022 | Fiefjes, Verhalen

Op 21 juni, als de zomer van start gaat en de zon op het meest noordelijke punt staat, is de langste dag van het jaar aangebroken.

Dit wordt ook wel zonnewende of midzomer genoemd en is met 16 uur, 16 minuten en 47 seconden daglicht de langste dag op het noordelijk halfrond.

Deze dag wordt in een aantal Europese landen (o.a. in de Scandinavische landen) nog steeds uitbundig gevierd met Zonnewendefeesten. Het is een eeuwenoude traditie die al sinds de middeleeuwen worden gevierd. Zodra het donker is geworden ontsteekt men in de bergen tientallen vreugdevuren. Na deze dag worden de dagen korter, klinkt vreemd want in feite moet de zomer dan nog komen…

Nederland kent praktisch geen midzomerfeesten. In het Drentse Mariënheem is wel een jaarlijks midzomer-tentfeest met veel muziek en dit is voor jong en oud altijd een tópfeest.

Na de langste dag komt de kortste nacht en dat is voor een aantal mensen niet zo leuk. Het vroege daglicht zorgt ervoor dat je slaap-waakpatroon gestimuleerd wordt. Je biologische klok gaat hierdoor jouw lichaam al eerder wakker maken, samen met het zonnetje. Een avondmens heeft daar last van, slaapt daardoor minder en wordt vermoeid wakker. Sommigen worden er ook een beetje droevig van, want vanaf die dag worden de dagen weer korter!

Maar er zijn zeker positieve kanten aan de langste dag. Bekend is dat naarmate er meer zon-uren zijn, de opbrengst van zonnepanelen beduidend groter is. Dus kijken de huizen-bezitters met zonnepanelen graag uit naar de langste dag!

Ooit heb ik er ook heel erg naar uitgekeken, naar de langste dag! Nadat mijn toenmalige verloofde tijdens zijn dienstplicht in Nieuw Guinea thuis was gekomen, zijn we het jaar daarop op 21 juni in het huwelijksbootje gestapt.

Voor mij toen de gelukkigste dag in mijn leven!

 

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Een oorlogskind (1940), moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en nog lekker bezig met van alles. Golfen, bridgen, schrijven, vrijwilliger in het Stedelijk Museum en nog een aantal zaken. Mijn leven is dus niet saai en ….. ‘Carpe Diem’ is mijn motto!

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *