Digitale nalatenschap

door | 29 juni 2022 | Administratie, Geldzaken

Heb je daar weleens over nagedacht? De afgelopen twintig jaar is ons leven steeds digitaler geworden.

Instanties en overheden regelen hun zaken steeds vaker digitaal. Iedereen zorgt natuurlijk dat al zijn of haar online gegevens goed zijn beveiligd. Met wachtwoorden die lastig te raden of kraken zijn, en die niemand kent. Maar als iemand komt te overlijden zijn die goed beveiligde accounts voor niemand toegankelijk.

Uit onderzoek in opdracht van de Tweede Kamer blijkt dat Nederlanders in 2021 nog niet of nauwelijks nadenken over hun online erfenis. En dat terwijl het goed regelen, zowel praktisch als emotioneel, erg belangrijk is voor de nabestaanden. Want bijna iedereen heeft een digitale nalatenschap: telefoon, internet, computer, laptop of tablet. We bellen, betalen, mailen en leven via digitale apparaten.

Heb je je al eens afgevraagd wat er met jouw Facebook account gebeurt als je overlijdt? Op dit moment plegen nabestaanden een misdrijf als ze een account van een overledene verwijderen, ook al is dit vastgelegd bij een notaris. Bij Apple, Samsung en meer bedrijven ben je ermee akkoord gegaan dat je account niet overdraagbaar is en dat alle rechten of materiaal in het account aan het bedrijf vervallen bij overlijden.

Heb je met een dierbare besproken wat jouw wensen zijn? En heeft die dierbare ook inzage in jouw wachtwoorden en accounts? Dat is belangrijk als iemand plots overlijdt. Foto’s en muziek, videofilmpjes maar ook diensten zijn vaak op de telefoon of computer of in de Cloud opgeslagen. Daar wil je toch bij kunnen? Het is dan ook handig om het abonnement van de overledene nog een half jaar aan te houden  om alles te kunnen afwikkelen.  
Digitale nalatenschap is een nieuwe workshop bij de SCK. In een paar lessen bespreken we hoe en wat je kunt regelen.

Samen Digitaal Wijzer, i.o., voorheen Senioren Computerclub Maassluis, organiseert  workshops op verschillende digitale niveaus. En op dinsdagmiddag is er een inloop waar uw probleem met computer of software opgelost kan worden.

Senioren Computerclub Koningshof

Meer informatie?

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Wat je ook doet, doe het met passie!

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *