Wie schrijft…

door | 5 juli 2022 | Fiefjes, Tips

Deze maand is het thema ‘passie’ en onderaan mijn artikelen zie je staan dat ik een passie heb voor fietsen, geocoachen en tech.

Een andere passie van mij is schrijven. Het begon met brieven schrijven naar mijn zus Ellen die destijds in Colombia woonde. Die brieven verhaalden over de dingen die we deden en de kinderen die werden geboren. Ik merkte dat ik deze brieven ook voor mezelf heel waardevol vond. In 2000 schreef ik mijn eerste “jaarverslag”: “het jaar 2000”. Ik schreef over het lief en leed wat ik dat jaar had beleefd, van de schoolkeuze van mijn zoon, de reorganisatie op het werk, het veel te vroeg overlijden van mijn zus Nel, de cursus die ik had gevolgd maar ook de mooie vakantie die we met het gezin hadden.

In de jaren daarna bleef ik onregelmatig schrijven. Er zijn jaren geweest dat ik bijna niets heb geschreven, maar ook jaren dat ik 100 pagina’s vol had met herinneringen inclusief foto’s. Deze jaarverslagen hielpen mij om de herinneringen levend te houden. Laatst mijn allereerste jaarverslag weer eens gelezen, heel bijzonder.

Een onverwacht effect was dat schrijven therapeutisch werkte. Het opschrijven van negatieve gebeurtenissen kan helpen om die een plaats te geven. Veel later hoorde ik dat schrijven inderdaad wordt toegepast in de psychotherapie als hulpmiddel, vaak in de vorm van een brief aan jezelf.

Zelf schrijf ik nog steeds omdat ik er plezier in heb, en ik kan iedereen aanraden om het ook eens te proberen. En of je nu een jaarverslag of een “Lief dagboek” bijhoudt maakt niet uit.

En vergeet niet: Wie schrijft die blijft wink

Print dit artikel

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben een gepensioneerd biotechnoloog, met een passie voor fietsen, geocachen en tech.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.