Pijn aan de heup

door | 21 juli 2022 | Gezondheid, Vief

“Het op je heupen hebben” is een spreekwoord wat inhoudt dat je ineens heel actief wordt. Daarbij kan je last krijgen van overbelastingsklachten.

Waar en wat voel je dan?

Over het algemeen zit de pijn aan de zijkant rondom het uitstekende bot bovenaan de buitenzijde van het bovenbeen. Soms trekt de pijn naar de lies of bil of bovenbeen. Het kan een zeurende aanhoudende pijn zijn of felle pijnscheuten. Het kan alleen bij belasting pijnlijk zijn, of juist alleen bij liggen of zitten.

Oorzaken

 • Overbelasting
 • Een val op de heup
 • Langdurige druk op de heup. (door altijd op die zijde te slapen, zitten, leunen of hangen)
 • Overgewicht
 • Ontsteking in het gewricht
 • Artrose van het gewricht
 • Knappende heup bij beweging.

Wat is er aan te doen

Bij overbelasting kan de pijn door rust en met paracetamol verdwijnen.
Pijn door een val kan ook met rust en medicatie verdwijnen, maar laat ook een arts hiernaar kijken. Langdurige druk op de heup kan verdwijnen door af te wisselen van kant met liggen en zitten.
Afvallen helpt bij klachten door overgewicht.
Een ontsteking geeft pijn in het gewricht kan met medicatie en fysiotherapie verholpen worden. Bij artrose (slijtage) kan je met medicatie de pijn doen afnemen, maar de artrose zelf niet. Wordt de artrose te erg en de pijn ook kan een nieuwe heup e.v.t. de oplossing zijn.

Hoor je een knappend geluid of voel je een knap tijdens het bewegen van het been dan schiet er een peesje over het bot. Dit is niet ernstig, met fysiotherapie of (sport)massages is dit te verhelpen.

Blijf in alle gevallen in beweging en accepteer de pijn als deze uit te houden is. De huisarts en fysiotherapeut kunnen een diagnose stellen wat het daadwerkelijk is en daarnaar verder handelen.

Succes!

Laat een reactie achter

4 reactie(s)
Ik ben o.a. massagetherapeut en beweegkuurinstructeur bij Elkanderz. Vitaliteit, bewegen en beweeglijkheid, daar hou ik me mee bezig bij Fief.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

4 Reacties

 1. Margreet valk

  Ik ben een vrouw van 67 ,ik heb last met lopen de laatste tijd, als ik +- 10 min loopt dan heb ik last van mijn boven benen en allebei mijn heupen ,ik doe wel iedere dag een beetje yoga ,pilatus ,wat kan ik nog meer doen

  Antwoord
  • Elkan

   Hallo Margreet,

   Ik kan ja aanraden om eens een fysiotherapeut te bezoeken. Zij kunnen een diagnose stellen en aan de hand daarvan een behandelplan, of oefeningen aanbieden.

   Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

   Groet Elkan

   Antwoord
   • Margreet valk

    Ben bij een therapeut geweest ,en nu weet ik welke oefeningen ik moet doen ,en gaat nu al weer wat beter ,hartelijk bedankt Margreet

 2. Marijke Tennant.

  Wat een duidelijke info. Dank je wel

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *