Wijzer webwinkelen

door | 11 augustus 2022 | Geldzaken, Veiligheid

Geldzaken door
Sociaal Raadslieden

Steeds meer mensen winkelen op het internet; van het shoppen van de nieuwste mode tot het boeken van een vliegreis. Online winkelen kan makkelijk zijn en je hoeft er de deur niet voor uit. Maar waar moet je opletten als je op het internet aan het winkelen bent en wat zijn je rechten?

Veilig webwinkelen

Zorg allereerst voor een goed beveiligde computer met een goede virusscanner. Voordat je iets bestelt op internet, check of de website veilig is. Gebruik je gezonde verstand; als iets te mooi is om waar te zijn, is dit het vaak ook. Kijk verder of de webwinkel is aangesloten bij een keurmerk, zoals Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk. Zie voor verdere tips de ‘Checklist veilig online winkelen’ op ACM Consuwijzer.

Wat zijn mijn rechten bij online aankopen

Voor alle webshops uit de Europese Unie, Noorwegen en IJsland gelden dezelfde Europese regels. Als je iets koopt, moet de verkoper jou via een brief of e-mail laten weten dat jouw bestelling geplaatst is. Bewaar dit bericht als bewijs van jouw bestelling. Koop je een product of dienst via internet dan heb je een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Binnen die tijd kun je, zonder opgaaf van redenen, afzien van de koop. De bedenktijd van 14 dagen geldt niet voor alle aankopen via internet. Zo gelden er bijvoorbeeld andere regels voor vliegtickets (op datum), eten en drinken en opmaat gemaakte producten. Kijk op AMC Consuwijzer voor meer informatie over de rechten en plichten bij aankopen via internet en wat je kan doen bij problemen.

Cursus: ‘wijzer webwinkelen’

De Sociaal Raadslieden van Minters organiseren op dinsdag 27 september voor inwoners van Vlaardingen en Maassluis een cursus: ‘wijzer webwinkelen’. De training wordt online gehouden van 19:00-20:00.

Aanmelden voor de cursus kan door een email te sturen naar sociaalraadslieden@minters.nl onder vermelding van ‘cursus wijzer webwinkelen’.

[print-me title="Print dit artikel" target=".printartikel"/]

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben werkzaam bij de afdeling Sociaal Raadslieden van Minters. In mijn werk voel ik mij als 'een vis in het water'. Het geeft voldoening om mensen die vast zijn gelopen in de wet- en regelgeving weer op weg te helpen.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...