Technische kunstwerken

door | 13 augustus 2022 | Eropuit, Uitgaan

Kom je weleens in het museum? Ik hoor nogal eens de opmerking dat een museum saai is met allemaal schilderijen, en zo stil….. Inderdaad lopen mensen daar vaak met een ernstig gezicht door de zalen en wordt er zachtjes gesproken. Waarom eigenlijk?

In het Stedelijk museum in Schiedam gaat het er anders aan toe. Zodra je het museum binnenkomt voel je je ‘thuis’. Sinds 14 mei is het, na een grote renovatie weer open met in de mannenvleugel zeer bijzondere en spannende exposities van Zoro Feigl. Zijn zes kunstwerken zijn beslist geen schilderijen maar installaties waarin alles piept, kraakt, draait en danst. Het heet Kinetic Art, kunst waarin beweging centraal staat. Van zijn kunstwerk ‘Zwermen’ bijvoorbeeld, kan je geen genoeg krijgen.

Aan het plafond hangt een met wit doek bespannen ring met een doorsnee van 8 meter waarop 4381 kleine kogeltjes liggen. Doordat de schijf beweegt rollen de kogeltjes in een vloeiende beweging van de ene naar de andere kant waardoor het een zwerm spreeuwen lijkt. Menigeen ligt dit op de grond te bewonderen.

Een ander bewegend kunstwerk in dezelfde vleugel is een golvende vloer waar je op mag lopen, een heel vreemde gewaarwording. Of een zaal vol met ‘vuurvliegjes’. Echte belevenissen!

In de vrouwenvleugel gaat het er wat rustiger aan toe maar ook daar is beweging bij ‘Levend Landschap’. Tijdens de coronatijd werd er veel gewandeld en gefietst en ontdekte men hoe mooi het landschap in de Zuid-Hollandse Maasdelta is. Er hangt nu een prachtig groot drieluik van deze delta, in 1953 geschilderd door Marius Richters. Vanaf de 17e eeuw werd het landschap echter al veel vereeuwigd o.a. door Jan van Goyen en Jacob Maris wiens schilderijen ook te bewonderen zijn.

Drie jonge kunstenaars laten in een experimentele tentoonstelling zien hoe er door de razendsnelle veranderde technologie een geheel nieuw soort landschappen ontstaan. Heel bijzonder!

Kom je ook een kijkje nemen?

 

Binnenkort een artikel over de fietsroute die aan deze tentoonstelling verbonden is. 

Stedelijk Museum Schiedam

Hoera! We zijn weer open

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Een oorlogskind (1940), moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en nog lekker bezig met van alles. Golfen, bridgen, schrijven, vrijwilliger in het Stedelijk Museum en nog een aantal zaken. Mijn leven is dus niet saai en ….. ‘Carpe Diem’ is mijn motto!

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *