De hitte de baas

door | 24 augustus 2022 | Thuis, Wonen

Op het moment dat ik dit schrijf is het 39 gr buiten! Ongekend in Nederland. Hoe blijf je deze hitte de baas?

Zo gaat iedereen anders met de warmte om. Ook kan de één beter tegen de warmte als de ander. Vroeger kon ik er veel beter tegen als nu. Lag ik ook op het strand te zonnen. Ooit één keer op het strand last gehad, ik kon de zon niet meer verdragen en ging mijzelf bedekken met handdoeken. En natuurlijk naar huis: bevangen van de hitte of hittestress?

Nu verbaas ik mij erover dat mijn oudere overbuurvrouw met deze hitte  rustig een hele tijd in de zon op het balkon gaat zitten. En ook al die tijd de balkondeuren openhoud. Hoe warm zal het daarbinnen zijn, vraag ik dan mij af.

Zo’n 45 jaar geleden, toen ik voor het eerst in hoogzomer Turkije bezocht, verwonderde ik mij erover dat men het huis, bij 30-35 gr. buitentemperatuur, overdag potdicht deed. In de avond ging de boel weer open. Ik was dat niet gewend als Hollandse meid.  Voelde mij opgesloten. Ik heb dit systeem echt aan moeten leren.

Mijn man zegt dan ook: stel je huis als een koelkast voor. Wanneer je de koelkastdeur op een kier laat staan, dan komt de warmte erin en de kou glipt eruit. Op deze manier warmt je het huis op.

Zelfs al hou je de boel dicht, dan nog loopt door de buitenwarmte, de binnentemperatuur op. Dat hou je niet tegen.

Tegenwoordig is men zich meer bewust over hoe je met de hitte kan/moet omgaan en worden er door allerlei instanties adviezen gegeven.  De RIVM stelt zelf het Nationale Hitteplan op voor de kwetsbaren onder ons.

Zelf hebben wij ventilatoren aangeschaft: 1 geruisloze waaier boven het bed  en 2 losse Duux ventilatoren, heel licht in gewicht en fluisterzacht. Bij consumentenbond komt hij nu als  beste uit de test 2022.  Wij hebben ze al 3 jaar en kunnen ze aanbevelen!

RADAR AVRO/TROS

Hittegolf op komst: hoeveel energie slurpt een ventilator eigenlijk?

Print dit artikel

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Voor mij is het belangrijk dat senioren meedoen in onze samenleving. Wij, de senioren, zijn enorm divers in kennis, inzicht en levenservaring. Voor de omgeving en hunzelf kunnen zij veel betekenen. Ik heb zelf mijn oude verlangen in daden omgezet en speel nu theater.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...