Verslikken

door | 30 augustus 2022 | Gezondheid, Vief

Heb je dat wel eens, dat er eten in je keel blijft hangen of dat je jezelf heel makkelijk verslikt. Misschien heb je last van dysfagie. Wat is dat en wat kun je er aan doen lees je in dit artikel.

Voedsel of medicijnen die in je keel blijft hangen, je verslikken in je thee of zelfs in je eigen spuug, het gebeurt ons allemaal wel eens, en hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat dit regelmatig gebeurd. Dit verschijnsel wordt dysfagie genoemd, dysfagie zelf is geen ziekte maar een symptoom van een onderliggende aandoening.

Ernstige ziektes zoals een hersenbloeding kunnen dysfagie veroorzaken, maar ook het natuurlijke proces van ouder worden waardoor de spieren in je keel minder sterk zijn geworden. In het laatste geval nemen de slikproblemen sluipenderwijs toe.

Wanneer je dit bespreekt met je huisarts zal deze je altijd verwijzen naar een KNO-arts omdat het sliksysteem te diep in de keel zit om door de huisarts beoordeeld te worden. De KNO-arts zal je keel onderzoeken met behulp van een superklein cameraatje wat via je neus naar je keel wordt gebracht. Deze methode is een pijnloos. Het kriebelt een beetje in je neus, dat is alles.

Mocht je inderdaad last hebben van “ouderdomsdysfagie” dan zal de KNO-arts je verwijzen naar een logopedist, die met gerichte oefeningen zal proberen om je keelspieren weer te versterken. Ook kan de logopedist sliktrainingen doen.

Dus verslik jij je veel, neem dan eens contact op met je huisarts.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben een gepensioneerd biotechnoloog, met een passie voor fietsen, geocachen en tech.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *