Hallo telefoonklachten

door | 15 september 2022 | Gezondheid, Vief

Bewegen door
Elkanderz

Heerlijk bellen of een spelletje spelen op de tablet. Alleen omdat we die telefoon, tablet of e-reader veel te lang vasthouden kunnen er  klachten ontstaan vanuit de nek naar de vingers toe. Wat dan?

In het eerder artikel  “de telefoonarm”  heb ik het hier al eens over gehad. Toen ging het over pijn in de arm maar nu gaat het over de klachten in het geheel. 

De telefoon, tablet enz houden we vaak in één hand vast, heel vaak links, waardoor er spanning komt te staan in het hele gebied. Om het niet te laten vallen houden we het apparaat vast met aangespannen vingers en duim. Dan volgt de kanteling en spanning van de pols om op het beeldscherm te kunnen kijken. Vervolgens hou je het apparaat ook nog omhoog wat spanning in arm en schouder geeft. En tenslotte kijk je ook nog eens naar beneden, en soms wat opzij, wat de zenuwen bij de nekwervels doet afknellen.

Klachten uitten zich dan in pijn in de vingers en of de duim, in de pols met carpaaltunnelsyndroomachtige verschijnselen of in de arm met tenniselleboog of golfarm klachten, stekende of brandende pijnen in de schouders, of zenuwpijnen in de nek. Geloof me, op deze klachten zit je niet te wachten, maar ik verwacht dat je ze wel gaat krijgen, als je ze al niet hebt.

Beginnende klachten kunnen verdwijnen door deze apparaten minder of anders te gebruiken. Probeer het apparaat recht voor je neer te leggen en let eens op je houding. Wordt bewust van het gebruik, hoe je het gebruikt, hoe vaak en waarvoor.

Ter ontspanning kun je deze oefeningen doen:

  • Sla ontspannen je handen los.
  • Draai je polsen rond.
  • Rek/strek je armen uit.
  • Trek je schouders op en laat ze ontspannen vallen met bungelende armen.
  • Draai je schouders rond met kleine en grote uitslagen.
  • Schud rustig nee en knik ja met je nek naar alle kanten zover mogelijk met rustige bewegingen.

Mochten de klachten aanhouden ga dan naar de fysiotherapeut, massagetherapeut o.i.d. en blijf er niet mee lopen. 

[print-me title="Print dit artikel" target=".printartikel"/]

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben o.a. massagetherapeut en beweegkuurinstructeur bij Elkanderz. Vitaliteit, bewegen en beweeglijkheid, daar hou ik me mee bezig bij Fief.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...