Herfst en Metaal?

door | 29 september 2022 | Gezondheid, Vief

Gezondheid door
La Solvo

De herfst heeft zijn intrede gedaan. Een prachtig seizoen met prachtige kleuren en een het laagstaande herfstzonnetje.

De Traditional Chinese Medicine (TCM) houdt sterk rekening met de seizoenen. Daarmee ook met de manier waarop er naar gezondheid en welzijn wordt gekeken.

Omdat we in de zomer er graag vaak op uit trekken, is de herfst een seizoen om ons meer terug te trekken zowel in huis als in onszelf. Een van de belangrijke principes binnen de TCM is yin/yang. Dit zijn twee tegengestelde krachten die doorweven zijn in alle aspecten van het leven en die in evenwicht horen te zijn.

De herfst vormt een overgang naar het stille en donkere yin van de winter. De herfst is daarom een goede tijd voor reflectie, om het oude los te laten en op te ruimen om zo plaats te maken voor het nieuwe.

Vanuit de TCM gezien is de herfst het seizoen van het element Metaal. Het Yin orgaan dat hierbij hoort zijn de Longen en de Dikke darm is het bijbehorende Yang orgaan. De longen en de dikke darm kunnen in dit seizoen dus wel wat extra ondersteuning gebruiken!

Het is daarom in de herfst extra belangrijk om de Long Energie op peil te houden. Dit is nodig voor een goede weerstand, zodat je in de herfst minder snel verkouden wordt, last krijgt van ademhalingsproblemen of de griep. Het voeden van de Long Energie kun je doen door middel van yogaoefeningen en meditatie.

Ook de voeding mag op het seizoen afgestemd worden. In de herfst heeft het lichaam vooral verwarmende voeding nodig. Verwerk in je voeding daarom verwarmende kruiden zoals gember, zwarte peper, kardemom, knoflook, rozemarijn, tijm en kaneel.

Voorbeelden van voedingsmiddelen die gezond zijn in de herfst zijn zoete aardappelen, wortels, bieten, radijsjes, pompoen, spruitjes, zilvervliesrijst, appels, peren, vijgen en walnoten.

Hou je een beetje warm door de oefening en verwen jezelf met een appel/vijgentoetje.

 

Appel Vijgencrumble

Een overheerlijke vijgen en appel crumble met noten is krokant en zacht tegelijk. Klaar binnen 45 minuten en is zowel als gebak en ontbijt een aanrader.

Print dit artikel

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben Claudia Willemse. Ik werk als VoetreflexPlustherapeut. Ik ben een Doodle liefhebber. Mijn hobby’s zijn tekenen & schilderen, lekker koken en eten met vrienden. Mijn motto is: “Je kunt alleen tijd verspillen, als je vergeet er van te genieten”

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...