Munten

door | 1 oktober 2022 | Doen, Hobby's

Wellicht heb je ze de laatste jaren maar weinig in je portemonnee, omdat de pinpas zo handig is. Dat is wel zo,  maar…

Ik heb er wat moeite mee om voor alles met plastic te betalen en denk met weemoed terug aan de  f- tijd. Waarom?  Allereerste omdat die vervelende euro daarvoor in de plaats is gekomen en wat zijn die munten zwaar! Mijn handtas met portemonnee is soms ‘niet te tillen’.

En dan te bedenken dat er vóór er munten waren met schelpen en zout werd betaald. Dat zou natuurlijk ook niet te doen zijn die in je portemonnee te stoppen!

Over de oorsprong van geld is echter niet veel bekend. De eerste vermelding van geld komt  uit Mesopotamië. (Irak) Daar werden kleitabletten (3300 voor Christus) gevonden waarop in spijkerschrift stond ‘geschreven dat puur zilver het enige betaalmiddel was. Het spijkerschrift ontstond door met een rietstengel op een kleitablet wig- en spijkervormige inkepingen te maken. Het werden tekens en er bestaat een cursus om de basisbeginselen van het spijkerschrift te begrijpen.

Het eerste bewijs van munten zoals wij die kennen dateert uit 700 jaar voor Christus. Voor de handel werden klompjes goud en zilver gebruikt die platgeslagen werden. Zo ontstond de munt die  allereerst in China in India en Lydië werd geslagen.

Al vrij snel ontdekten Lydiërs hoe ze goud en zilver van elkaar konden scheiden. Sindsdien is de mens bezeten geweest van glimmende edelmetalen munten. De kleine objecten  werden voornamelijk voor de de handel gebruikt. Het is onvoorstelbaar dat er nog steeds op soortgelijke manieren munten worden geslagen als 2500 jaar geleden.

Niet veel ouder dan het gebruik van munten is het bestaan van verzamelen van munten dat er tot op heden nog is. Er zijn kostbare bij maar in mijn portemonnee zitten alleen die zware rakkers……

Print dit artikel

Laat een reactie achter

1 reactie(s)
Een oorlogskind (1940), moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en nog lekker bezig met van alles. Golfen, bridgen, schrijven, vrijwilliger in het Stedelijk Museum en nog een aantal zaken. Mijn leven is dus niet saai en ….. ‘Carpe Diem’ is mijn motto!

Reacties

1 Reactie

  1. AnjaO

    Oude munten zijn leuk om over na te denken. Ik kocht ooit (jaren 70) een kilo munten op een bazaar in Bombay. Bij thuiskomst bekeek ik de munten en toen zat er een helemaal versleten, maar net nog leesbare VOC munt bij uit 1748 oid, dat was erg leuk. Niet veel waard, maar het idee hoe zo’n stuiver uiteindelijk op een markt terecht kwam, prachtig.
    Ook zaten er een paar bij die ik niet eens kan identificeren, zelfs niet met mijn muntengids (jaren 80)

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...