Sluipverbruik

door | 4 oktober 2022 | Thuis, Wonen

Nu de energie zo duur is geworden is het ook eens aan te raden om te kijken naar sluipverbruik. Elektriciteit die langzaam weglekt en wat je misschien niet eens weet.

Vroeger was het misschien niet de moeite waard om je druk te maken over apparaten die altijd een beetje stroom vroegen maar nu, met de hoge energiekosten, wordt het wel weer aantrekkelijk om nog eens door je huis te lopen en na te gaan waar je dat verbruik kunt verminderen. Al zul je er niet de bank mee breken, je kunt best wel wat mee besparen.

Opladers

De opladers van je telefoon en tablet gebruiken ongeveer 2 watt per uur als ze in het stopcontact zitten. Dat is 17,5 kW per jaar. Dat lijkt niet veel maar met het plafond tarief van € 0,70 per kW is dat al €12,25 per jaar, per oplader!

De oplossing is simpel. Koop voor een paar euro een verlengblok met aan/uit schakelaar, waar je alle opladers in stopt. Als je klaar bent met opladen zet je met één druk op de knop alle opladers uit.

Media box

Meestal kijk je tegenwoordig via een media box naar de TV. De nieuwere mediaboxen gebruiken in de stand-by  weinig stroom en het helemaal uitzetten is onhandig omdat dan de opstarttijd wel erg lang wordt. Veel mediaboxen (maar niet allemaal) gaan na een aantal uur ook vanzelf in de stand-by. Maar als je jezelf aanleert om de media box tegelijk met de televisie aan en uit te zetten dan kan je dit zomaar een tientje per jaar schelen.

Sluipverbruik meten

Inwoners van Schiedam kunnen gratis een apparaatje lenen bij  het Servicepunt Woningverbetering Schiedam, waarmee je het (sluip)verbruik van je huis kunt meten.

Je kunt ook zelf een apparaatje aanschaffen om per apparaat te meten wat het verbruik is. Een test van zulke apparaten vind je hier.

Het zijn geen grote besparingen, maar alle kleine beetjes helpen..

Print dit artikel

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben een gepensioneerd biotechnoloog, met een passie voor fietsen, geocachen en tech.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...