Mantelzorgwoning

door | 21 oktober 2022 | (Mantel-)zorg, Vief

Ik ben op dit idee gekomen door Heleen van Royen. Zij heeft voor haar moeder een apart huisje in de tuin laten bouwen. Maar hoe pak je dit aan?

Nu zal Heleen wel een aardig formaat tuin hebben. Maar in mijn zoektocht blijkt dat er heel veel firma’s zijn die mantelzorgwoningen in allerlei maten “voor in de tuin” verkopen. Als bouwpakket, prefab enz.

Ik heb contact opgenomen met de gemeente om te vragen wat de mogelijkheden hier in Maassluis zijn.  Daar heb ik nog geen antwoord opgekregen. Omdat er een deadline voor dit stukje is ben ik zelf op onderzoek gegaan.

Stel dat je in een situatie bent waarin je je dit kunt veroorloven. Neem dan ruim de tijd om dit te uit te zoeken. Het blijkt dat er geen bouwvergunning meer voor nodig is. Er zijn wel regels. Maar die zijn voor iedere gemeente verschillend. Het kan zelfs zijn dat het per wijk verschillend is. Stel dat je in een nieuwbouwwijk woont. Dan zullen de regels anders zijn wanneer je in een historisch monument woont.

Er zijn ook kangoeroewoningen te huur bij Maasdelta. Je woont dan zelf in een 3 kamerappartement. Het aanleun-appartement is door middel van een tussendeur verbonden aan het appartement van de hoofdbewoner. Daar is naar mijn mening wel een aandachtspunt bij. Zo’n appartement kan alleen maar in combinatie gehuurd worden. Dat betekent volgens mij, dat als degene die hulp nodig heeft komt te overlijden, de hoofdbewoner moet verhuizen.

Als iemand in de mantelzorgwoning  komt te overlijden, mag het huisje in de tuin blijven staan. Het moet wel dusdanig aangepast worden zodat er niet meer in gewoond kan worden.

Inmiddels heb ik een aantal stukken gelezen over de moeder van Heleen van Royen.  Ze heeft hele mooie momenten beleefd in de mantelzorgwoning. Haar moeder leed aan dementie. Op het laatst werd de zorg zo intens dat ze niet meer “zelfstandig” in dat huisje kon blijven wonen. Ze is uiteindelijk in een verzorgingshuis geplaatst en daar overleden.

Wel mooi dat Heleen zolang haar moeder bij zich heeft kunnen houden!

 

Foto eigendom van PasAan

Laat een reactie achter

2 reactie(s)
Ik ben geboren en getogen in Rotterdam. Sinds een paar jaar wonen Jerry mijn man, en ik in Maassluis. Het grootste deel van mijn werkzame leven heb ik doorgebracht in de gezondheidszorg en welzijnszorg. Mijn grootste passie is muziek.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

2 Reacties

 1. Lenie

  Een brede portemonnee en een eigen huis zijn wel vereist denk ik.

  Antwoord
  • Tanja

   Hoi Lenie, dat is zeker waar hoor. Gemiddeld kost een mantelzorgwoning 60.000 tot 120.000 euro. Maar er zijn natuurlijk meer manieren. Er zijn mensen die een dubbele woning samen kopen of waarbij een ouder die zorg nodig heeft bij de kinderen gaat wonen mits dit haalbaar zijn. Het is mooi om te zien dat er mogelijkheden zijn. Groetjes Tanja

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *