Vlieg overlast

door | 25 oktober 2022 | Je buurt, Thuis

Je kunt een hele mooie woning hebben met leuke buren in een fijne buurt. En toch kan er iets dit geluk verstoren. Wat doe je hier dan zelf aan?

In 2015 stond  een oproep in de wijkkrant: wie wil meedenken over de toekomst van Schiedam Noord? Dat leek me wel iets, dus aangemeld. Samen met nog 7 bewoners uit Noord hebben we de bewonersclub Noordrand2025 opgezet . We hebben enquêtes gehouden onder alle bewoners over onder meer winkelcentrum Hof van Spaland en de herontwikkeling van het Bachplein. Door de corona kwam alles stil te liggen. Zelfs  het vliegverkeer. wink

Maar toen we na alle prikken weer ”normaler” konden leven, veranderde dat meteen…Het vliegverkeer ontplofte. Oorzaak: grote problemen op Schiphol. Daarnaast werd duidelijk dat Rotterdam The Hague Airport, een mondvol voor Zestienhoven, wilde uitbreiden. Zowel in aantal vluchten, maar ook in de nacht vliegen. Nu mag er tussen elf uur ’s-avonds en 7 uur ’s-morgens niet gevlogen worden.

Het begon te broeien onder de bewoners. Hoe kan deze ongebreidelde groei worden voorkomen? Kijk, vliegen doen we allemaal. Echter, het vliegveld ligt midden in een woongebied. In een straal van 35 kilometer wonen er meer dan 1 miljoen mensen. Die hebben hun nachtrust nodig.

De bewoners willen dat de gemeente Schiedam een brief stuurt naar de minister waarin de gemeente duidelijk aangeeft niet te staan achter de mogelijke uitbreidingsplannen, vanwege onacceptabele geluidsoverlast, het verstoren van de nachtrust en onacceptabele toename van de luchtvervuiling.

Op 18 oktober jl was daarover een raadsvergadering, ik ben de hele avond daarbij aanwezig geweest.

Hoewel ikzelf niets heb bijgedragen  aan de BTV( Vereniging Bewoners tegen Vliegtuigoverlast Rotterdam Airport (BTV-RotterdamAirport) is de gemeenteraad het bijna unaniem met de bewoners eens. Met dank aan de BTV!

Gevolg? Het College van B&W stuurt een brief naar de minister. Dat wil overigens geenszins zeggen dat alles gaat zoals de bewoners graag willen.

Zelf vind ik het belangrijk om te weten wat er in mijn eigen buurt gebeurt en als ik iets vind, ervoor op te komen. Ik wil hier tenslotte smile oud worden!

Print dit artikel

Laat een reactie achter

2 reactie(s)
Ik ben gepensioneerd, fiets graag, belangrijkste hobby is filmen en monteren.

Reacties

2 Reacties

 1. Francina

  Ik woon al sinds 2000 in Schiedam-Noord met veel plezier.

  Het enige minpunt is inderdaad het toegenomen vliegverkeer, het vliegveld was ooit bedoeld als zakenvliegverkeer.

  Het zou heel fijn zijn als die uitbreiding die nu er aan zit te komen niet gebruikt gaat worden voor nog meer overlast van de bewoners.

  Hopelijk kan daar nog wat winst behaald worden, dus de bewoners moeten flink van zich laten horen.

  Antwoord
  • Jan

   Dank Francina,
   We zijn als bewoners druk bezig.
   Kijk maar op deze site en sluit je aan en vooral ook stuur het aan buren.
   https://btv-rotterdam.nl/

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *