Spelletje doen?

door | 6 december 2022 | Doen, Hobby's

In vroege tijden werden er in de huiskamers veel spelletjes gespeeld zoals mens erger je niet, ganzenbord, monopoly en nog veel meer. Een spelletje spelen is gezellig en geeft groot en klein veel plezier en is, zeker voor kinderen, ook nog eens erg leerzaam.

Sinds corona worden er in de huiskamers veel gezelschapsspellen gespeeld. Het meest favoriete spel blijkt rummikub te zijn. Het is oorspronkelijk een kaartspel met twee spel kaarten dat op de tafel werd uitgestald. Om ruimte te scheppen maakte Ephram Hertzano in de vorige eeuw een versie met kleine steentjes. De traditionele waarden 2 t/m 10, boer, vrouw, heer en aas werden vervangen door 1 t/m 13, de kaartkleuren door vier echte kleuren. Het werd een groot succes. In Nederland werd rummikub in 1983 zelfs tot ‘Spel van het jaar’ gekozen!

Een spel is makkelijk te bestellen bij de webwinkels maar een groot publiek vindt het toch leuk om spellen te zien, te voelen en ook om persoonlijk geadviseerd te worden. Zelf speel ik met mijn vriendinnen af en toe rummikub, dat als ons wekelijkse bridge-groepje niet compleet is!

Onlangs hadden twee horecamedewerksters van onze golfclub warempel een rummikub-toermooitje in het clubhuis georganiseerd! Het liep nog niet storm maar er waren vier tafels met enthousiaste en ook soms best fanatieke deelnemers. De spellen lagen klaar met een grote dobbelsteen en een zestal spelregels. De spelleider stopte het spel op een bepaald moment en de dobbelsteen werd gegooid. Viel hij bijvoorbeeld op 1 dan gaf die regel aan dat van elke tafel twee deelnemers naar een andere tafel moesten. Het bordje moest uiteraard blijven staan en soms viel het bordje met stenen op de andere tafel erg tegen! Soms ook niet….

Er waren lekkere hapjes en de sfeer was vrolijk en gezellig. Een prijs ontbrak ook niet…….kortom, het was voor herhaling vatbaar!

Bol.com

Rummikub is hier te koop maar ook bij speelgoedwinkels of via Marktplaats b.v.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Een oorlogskind (1940), moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en nog lekker bezig met van alles. Golfen, bridgen, schrijven, vrijwilliger in het Stedelijk Museum en nog een aantal zaken. Mijn leven is dus niet saai en ….. ‘Carpe Diem’ is mijn motto!

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *