Brrr…winter

door | 22 december 2022 | Gezondheid, Vief

Gezondheid door
La Solvo

Hoe krijg ik het weer lekker warm? Hoe komt het eigenlijk dat je het constant koud hebt en wat kunnen de oorzaken hiervan zijn?

Door slechte doorbloeding vernauwen de bloedvaten, waardoor de doorbloeding in de huid vermindert om warmteverlies tegen te gaan. Spieren die aan het werk worden gezet, wekken warmte op. Spiermassa houdt je warm. Als je weinig vet hebt heb je geen lekker isolatielaage en raak je je warmte kwijt.

Trage stofwisseling zorgt er helaas voor dat de voedingsstoffen minder snel verbranden, waardoor er minder warmte vrijkomt en als je stress hebt, vernauwen de bloedvaten in de huid. Er gebeurt dus precies hetzelfde als wanneer het koud is. Van stress krijg je daardoor sneller koude handen en voeten. Misschien heb je tekort aan B12, ijzer en eiwit en deze zijn nodig om rode bloedcellen aan te maken. Die bloedcellen zorgen voor vervoer van zuurstof in het bloed en een goed werkend zenuwstelsel. Tekort aan zuurstof? Dan kun je koude handen en voeten krijgen. Bij het verteren en opnemen van eiwitrijke producten, komt veel warmte vrij. Krijg je weinig eiwitten binnen, dan is er minder te verbranden en kan het ook nog eens zo zijn dat je spiermassa verliest. En spiermassa zorgt voor warmte.

Hoe krijg je het weer lekker warm?

In plaats van de temperatuur in huis altijd hoger te zetten of rond te lopen met dikke lagen kleding kun je ook andere, langdurige oplossingen zoeken. Denk aan meer sporten, wat goed is voor de spiermassa en een goede stofwisseling. Beide zorgen voor meer warmte. Te stoppen met roken (vernauwen van de vaten), stress tegen te gaan en bepaalde voedingsstoffen extra te slikken. Zorg dat je voldoende water of kruidenthee drinkt want genoeg vocht zorgt er voor dat je warmte vasthoudt en deze ook weer langzaam kan afgeven. 

Succes met mijn tips! En misschien kun je nog een kleine wandeling maken vandaag?

Warme groet van mij.

La Solvo

Met aandacht genezen!

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben Claudia Willemse. Ik werk als VoetreflexPlustherapeut. Ik ben een Doodle liefhebber. Mijn hobby’s zijn tekenen & schilderen, lekker koken en eten met vrienden. Mijn motto is: “Je kunt alleen tijd verspillen, als je vergeet er van te genieten”

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...