Ballen gooien?

door | 27 december 2022 | Doen, Sporten

Vanuit gemeente Vlaardingen worden senioren gemotiveerd om in beweging te blijven en daarin speelt het VIB  (Vlaardingen In Beweging) een grote rol. Zij benadert diverse sportclubs en instanties om senioren actief te houden.

Zo kregen wij tijdens de redactievergadering meer te horen over de jeu de boules. Hierdoor werd ik enthousaist en nieuwsgierig en heb een afspraak gemaakt met de voorzitter van de Jeu De Boules Club in Vlaardingen, Hans van Gils.

Ben je ooit in Frankrijk door oude dorpjes gereden en uitgestapt bij zo’n idyllische plekje, het plein, waar met ijzeren ballen werd gespeeld? Het spel bleek Pétanque te heten dat een variant is van Jeu de boules dat alle spellen met metalen ballen omvat.

Het spel dat bij de oude Grieken al gespeeld werd met keien, was eerst een krachtspel. De Romeinen hebben er later een behendigheidsspel van gemaakt en werd het ook in de Middeleeuwen populair. In het Franse La Ciotat werden in 1907 voor dorpsbewoner Jules Lenoir, die een reumatische aandoening had, de Pétanque-spelregels veranderd en ontstond het spel Jeu de boules. Het heeft daardoor wel de reputatie van ‘ouwemannensport’ gekregen, maar niets is minder waar!

Met Hans mocht ik een kijkje nemen in de binnenbanen en hij legde me haarfijn uit hoe het spel gespeeld wordt.

Tja, en dat kwam bij mij niet een twee drie op een rijtje… Gewoon spelen, dat is de eenvoudigste manier om het te leren, zei hij. De club staat duidelijk voor gastvrijheid als ik zo het verhaal van Hans hoor.

Je kunt gewoon een keertje komen en gratis meespelen om te ervaren hoe je het vindt. Iedereen is van harte welkom. Als je echt wilt blijven spelen dan betaal je lidmaatschap (€ 110,00 per jaar).

Enne… niks geen ‘ouwemannensport’, het is gewoon lekker gezellig bewegen!

JBC Vlaardingen

meer informatie

Laat een reactie achter

1 reactie(s)
Een oorlogskind (1940), moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en nog lekker bezig met van alles. Golfen, bridgen, schrijven, vrijwilliger in het Stedelijk Museum en nog een aantal zaken. Mijn leven is dus niet saai en ….. ‘Carpe Diem’ is mijn motto!

Meer artikelen op Fief...

Reacties

1 Reactie

  1. Marianne van Berkel

    Ik heb ook jaren gespeeld bij de Jeu de boules maar toen zaten naast de Soenda tennis club en er was ook geen hal waar je nu heerlijk overdekt kan spelen ,maar ik heb het altijd wel naar mijn zin gehad

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *