Schaatsen naar de toekomst

door | 10 januari 2023 | Fiefjes, Verhalen

De hele wereld wordt warmer, ons landje dus ook en straks? Kunnen onze nakomelingen hun schaatsen dan aan de wilgen gaan hangen?

Natuurlijk blijft de mogelijkheid bestaan op een ijsbaan te schaatsen maar wat is er heerlijker dan búiten schaatsen? Wat was het fijn om met je vriendjes op bevroren singels of sloten te schaatsen totdat je er genoeg van had! En wat te denken van je skivakantie, heerlijk in de zon van de besneeuwde piste af skiën. Wat een geweldig en fantastisch gevoel was dat en met een bruine kop thuis komen en dát in de winter!

Maar nu? Het KNMI zegt dat koude winters wel blijven voorkomen in een warmer klimaat maar steeds minder en ook minder extreem. Vrienden die in deze tijd een skivakantie hebben geboekt denken daar een witte wereld in te stappen maar niets van dat al, alles is daar nog groen! Waar moet dat heen? Wat is de oorzaak van dit jammerlijke gebeuren…..

Volgens de wetenschap heeft dat drie oorzaken:

  • het einde van de Kleine IJstijd (1850)
  • de mondiale opwarming (afname ‘koude lucht’)
  • er waait vaker westenwind (meer regen en zachte lucht)

Sinds 1950 zijn daardoor onze winters inmiddels al ongeveer 2 graden warmer geworden. Hoe lang zal het nog duren voordat het zover is dat er geen sneeuw meer komt en ijs meer is? 20 jaar? 50 jaar?

Maar er is hoop want ik las ook het volgende:

De laatste ijskoude periode, de Kleine IJstijd, was van 1650 tot 1850 en zal de nieuwe ijskoude periode rond 2030 – 2040 plaatsvinden, aldus Russische wetenschappers. Toch hoeven we ons, volgens Yuri Nagovitsyn, een van de Russische wetenschappers nog niet veel zorgen te maken. De zon zal wel minder warmte af gaan geven maar het zal zeker niet zo koud worden als tijdens de 17e eeuw.

Geen paniek dus en bewaar je schaatsen maar!

KNMI

Meer lezen over de nieuwe ijstijd?

Laat een reactie achter

3 reactie(s)
Een oorlogskind (1940), moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en nog lekker bezig met van alles. Golfen, bridgen, schrijven, vrijwilliger in het Stedelijk Museum en nog een aantal zaken. Mijn leven is dus niet saai en ….. ‘Carpe Diem’ is mijn motto!

Meer artikelen op Fief...

Reacties

3 Reacties

  1. M.J.. Valk

    Zelf heb ik ook heel veel geschaatst, ik weet nog goed toen ik mijn eerste schaatsen kreeg van mijn vader.ik was een jaar of 12 ze waren veel te groot ,hij zei doe er maar een paar dikke sokken in dan komt het wel goed .Maar het kwam nooit goed .Later heb ik ze geruild met mijn nicht .in 1970 heb ik mijn man ontmoet op de ijsbaan in Maassluis ,een rondje en ik zwierde zo in zijn armen ,en nu alweer 47jaar getrouwd Margreet vd Zee Valk

    Antwoord
    • Tanja

      Wat een mooi liefdesverhaal, dank je wel voor het delen Margreet!

      Antwoord
  2. Jan

    Oké Petty, bewaar jouw schaatsen, doe ik dat ook. Zodra het kan, misschien over 10 jaar, gaan we met elkaar schaatsen op het Vlietje. Bij Vlietzicht erwtensoep eten. Dan ben jij inmiddels in de negentig, geen probleem toch?!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *