Landbouw op zilte grond?

door | 13 januari 2023 | Fiefjes, Verhalen

Ik zag er een programma over op tv en wilde er meer over weten. Zou dat kunnen? Krijgen we dan geen onsmakelijke producten?

Zeker niet! Op het door Marc van Rijsselberghe opgerichte Zilt Proefbedrijf Texel worden gewassen ontwikkeld die tegen een steeds zouter wordende grond kunnen zoals aardappelen, aardbeien, wortelen, tomaten en uien. Zij hebben daarvoor een speciaal irrigatiesysteem ontwikkeld dat de gewassen in verschillende gradaties voorziet van zout water. Door de zoute grond gaan de gewassen zich automatisch “wapenen” tegen het teveel aan zout waardoor de producten zoeter en vaak juist smakelijker worden.

Dit is niet zomaar een uit de hand gelopen nieuwe hobby van Marc. Het is een noodzakelijk iets nu. Door de klimaatverandering stijgt de zeespiegel waardoor de landbouwgrond steeds zouter wordt. Het is niet alleen voor de toekomst (van Nederland) van belang. Ook is het nu al een belangrijke ontwikkeling, om landen die te kampen hebben met grote droogte en een tekort aan zoet water, te helpen. In Bangladesh en Pakistan zijn  al projecten opgezet waar de “zilte aardappel” wordt verbouwd. Die aardappel is wel wat kleiner dan normaal

Maar zoals Marc zegt: „Maar als je niet kunt poepen van de honger, ben je blij met elke pieper.”

Met een meetapparaatje dat ze voor een paar dollar op Amazon kopen, kunnen boeren zelf het zoutgehalte in hun bodems checken. Met zijn kenniscentrum geeft Van Rijsselberghe vanaf Texel gratis advies, vooral aan boeren uit India.

Maar zijn werk wordt niet overal even enthousiast ontvangen: „De gevestigde orde heeft er geen belang bij als het anders blijkt te kunnen dan waar altijd het geld mee is verdiend.”  Zoals zo vaak geldt ook hier weer: geld is  belangrijker dan het welzijn van de mens!

Voor Marc gaat dit gelukkig niet op. Zodra het commercieel is verliest hij zijn interesse. Waar vind je dit nog? Mensen als Marc moeten we in ere houden!

 

foto is eigendom van Marc van Rijsselberghe

Wadzilt

Zilte Waddenproducten gemaakt met oog op een duurzame toekomst.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
† 26 januari 2023 In memoriam: Wij zullen Wil blijven herinneren als een bijzonder mooie vrouw met een prachtige gevoelige schrijfstijl.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *