Hoe koud is koud?

door | 9 februari 2023 | Thuis, Wonen

Nu iedereen de kachel wat lager zet door de hoge energieprijzen rijst de vraag: “Hoe koud moet het zijn voordat je het koud krijgt. En wat doet kou met je lichaam.”

Ik las een tijd geleden een interessant artikel over comfort en discomfort. De auteur schreef dat je eigenlijk pas comfort kan ervaren als je eerst discomfort hebt gehad. Met andere woorden, als je het echt koud hebt en je komt een ruimte binnen die matig is verwarmd voelt dat als comfort. Maar hoe koud is koud. Zelf vind ik 19 °C al koud.

In datzelfde thema kwam ik een tijdje geleden onderstaand filmpje tegen van de Universiteit van Nederland. thermofysioloog professor Wouter van Marken Lichtenbelt betoogt dat kou juist goed voor je kan zijn. Een aantal proefpersonen werd een aantal dagen gekleed in slechts een T-shirt en korte broek, blootgesteld aan een temperatuur van 17 °C. En in het begin vond iedereen dat erg oncomfortabel. Maar na 10 dagen vonden de meeste proefpersonen het een acceptabele temperatuur om zo gekleed te zijn.

Uit zijn onderzoek bleek ook dat je blootstellen aan kou, gezondheidsvoordelen gaf, zoals een lagere bloeddruk en minder kans op suikerziekte.

Moeten we nu allemaal de thermostaat op 17 °C zetten?
Nou dat hoeft zeker niet, maar de professor bepleit wel dat we meer variatie in de temperatuur zouden moeten aanbrengen. De thermostaat die ons huis zo comfortabel verwarmt maak het lichaam lui. En als je dan in de kou hebt gelopen, dan is je huis verwarmt 19 °C ineens lekker warm

Laat een reactie achter

1 reactie(s)
Ik ben een gepensioneerd biotechnoloog, met een passie voor fietsen, geocachen en tech.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

1 Reactie

  1. Jan

    Inderdaad Ruud.
    Toen ik nog iedere dag met de fiets naar mijn werk ging in Delft was iedere ruimte waar ik binnenkwam warm.
    Zo ook ’s-avonds thuis. Wat voelde de kamer dan als een muur van warmte als ik binnenkwam. Terwijl het dan maaaaaaaar 20 graden was.
    Nu bij 20 graden in de kamer denk ik, het is fris hier!!
    Het lichaam went aan verwennerij!
    Niettemin is lekker warm ook heel lekker.
    Groetjes
    Jan

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *