Nooit meer De schoonmaak!

door | 24 februari 2023 | Huishouden, Thuis

Met een beetje weemoed herinner ik me de jaarlijkse grote schoonmaak. Ons ouderlijk huis verkeerde een paar dagen in volledige staat van paraatheid. Wat maar enigszins schoongemaakt kón worden, wérd schoongemaakt. Dat kan ook anders.

Onze moeder was de hele dag druk bezig en wij hielpen haar zo goed mogelijk of liepen juist in de weg. In keukens walmde dan het peteroleum-stelletje met daarop ‘de broeder’, een gerecht van deeg dat de gehele dag stond te garen en waar je niet “bij hoefde te blijven”.

De traditie van de voorjaarsschoonmaak is zo goed als verdwenen. We hebben betere schoonmaakmiddelen en -apparaten. Wie gebruikt er nog een mattenklopper? Ook is het schoonhouden van het huis nu meer een gedeelde taak van de partners -althans dat is vaak de opzet….

Wat nog niet is verdwenen is de wekelijkse schoonmaak. Velen van ons hebben het in de genen: elke week “doen” we ons huis. Misschien wordt het tijd dat we ook eens van deze traditie afstappen. Het blijkt namelijk dat zo’n grote schoonmaakbeurt best zwaar wordt als de jaren gaan tellen. Soms wordt die wekelijkse taak zo’n grote hobbel dat om de inzet van een huishoudelijke hulp wordt gevraagd.

Een manier om zelf de regie te houden kan zijn om de wekelijkse schoonmaak in stukken te knippen: elke dag van de week pak je een onderdeeltje aan. Zo kun je tijdens het bereiden van de maaltijd best een keukenkastje schoonmaken. Maak tijdens het douchen de douchecabine eens schoon. Vul het zelf maar in. Het is handig om een agenda of lijstje te maken, zodat je het overzicht houdt.

Hou bij huishoudelijk werk altijd de veiligheid op de eerste plaats: vermijd losliggende kleedjes, scherpe hoeken en wankele trapjes!

De traditie van de broeder houden we er wel in; hier vind je het Vlaardingse recept.

Schoonmaakschema

Op Printerest vind je diverse schoonmaakschema’s. Hiervan een voorbeeld. 

Laat een reactie achter

1 reactie(s)
Ik werk met veel plezier als verhuurmakelaar in Rotterdam. in mijn vrije tijd ga ik er graag op uit, lekker naar buiten…

Meer artikelen op Fief...

Reacties

1 Reactie

  1. Jan

    Ja Andrea, zodra de lente begon werd het huis grondig schoongemaakt. Alle meubels gingen ook in de was. Allles werd van zijn plaats gehaald, vloeren werden geboend, matten buiten geklopt, kortom een ravage, zeker als kind zijnde. Maar daarna rook alles weer heerlijk, zeker naar de was.
    Grtjes,
    Jan

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *