Een Present(je)

door | 7 april 2023 | Doen, Vrijwilligerswerk

We kennen het allemaal inmiddels wel. Dat je een tijdje of wat langer een beetje “van de leg” bent. Door een nieuwe woonomgeving, het wegvallen van een geliefde, ziekte in je omgeving, pensioen. Het doet goed om dan steun te ervaren van anderen. Je sociale netwerk wat uit te breiden. Stichting Present helpt. 

Op jezelf zijn is fijn en goed, maar erop uit gaan of mensen ontvangen kan dan ook fijn zijn. 

Wij zijn Maya Panday (relatiebeheerder) en Tanja Cats (coördinator) van Stichting Present Maassluis.

Present heeft ongeveer 700 vrijwilligers die zich inzetten voor mensen die zo’n steuntje in de rug nodig hebben. Onze vrijwilligers geven door hun helpende handen in huis of in de tuin, net even die opkikker die nodig is. Een van de hulpontvangers vertelde dat ze bijna niet kon geloven dat mensen zomaar iets doen voor een ander, zonder tegenprestatie. Bij haar kwamen twee vrijwilligers de tuin doen en ze dronken met elkaar een kop koffie.

“Dit waren lichtpuntjes op mijn dag en nu de struiken weer gesnoeid zijn kan ik ook weer naar buiten, zonder takken in mijn gezicht te krijgen!”.

De vrijwilligers genoten van de verhalen over oud-Maassluis en gingen met een blij gevoel naar huis. Ze kregen een paar plantenstekjes mee voor thuis. Een van de vrijwilligers vertelt dat het doen van vrijwilligerswerk je even uit je eigen bubbel haalt.

“Ik ben met pensioen en zorg een dag in de week voor de kleinkinderen, heb m’n sport en fietsritjes en wandelingen met vriendinnen. En ik merk dat het me ook goed doet om juist in contact te komen met mensen die ik niet ken, die een heel ander leven leven. Bijvoorbeeld onlangs, toen ik ging wandelen met iemand die gevlucht is. Haar verhaal en hoe zij hier haar leven probeert op te bouwen ontroert me en laat me zien dat ik met mijn levenservaring iemand anders vooruit kan helpen. En het doet mij verwonderen over de veerkracht van andere. Ik ontmoet haar af en toe, wanneer het ons allebei uitkomt. Niet op een speciale dag, want ik wil graag m’n vrijheid behouden. En dat kan bij Present. De buurman die vorig jaar weduwnaar geworden is heeft zich ook aangemeld, hem geeft het vrijwilligerswerk regelmaat, houvast en structuur en hij leert zo nieuwe mensen kennen”. 

Heb je een steuntje in je rug nodig? Dan kun je via een maatschappelijke organisatie zoals het wijkteam, Stoed, Welzijn e25 of het Leger des heils een aanvraag indienen. 

Of wil je dat steuntje juist geven als vrijwilliger? Dan kun je je rechtstreeks aanmelden bij Tanja van Present via 06-54684290 of info@presentmaassluis.nl.

We horen of zien je graag!

Stichting Present

Zinvol vrijwilligerswerk samen met collega’s, je gezin of vrienden.

Laat een reactie achter

2 reactie(s)
Volg altijd je gevoel. Dat is wanneer de meest wijze beslissingen worden genomen.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

2 Reacties

 1. Paulina

  Heel mooi werk is dit.Met elkaar en voor elkaar.Mijn hart maakt hier een sprongetje. Ik probeer er ook nog voor mijn naaste te zijn,ook al gaat dat mij niet meer gemakkelijk af.Ga zo door dan redden we het met elkaar.🙏💝💐

  Antwoord
 2. Jan

  Heel goed Sonja.
  Gewoon iets doen, zonder daar een vergoeding voor te krijgen. Dat geeft een goed en tevreden gevoel, levert kontakten op, maar is vooral ook een zinvolle bezigheid. En de dankbaarheid is groot.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *