Brrrr …andijvie!

door | 8 mei 2023 | Doen, Recepten

Toen mijn zoon klein was en ik hem vroeg welke groenten hij ‘s avonds wilde eten was het steevast ”andijvie!”, zijn favoriete groente. Mijn dochter daarentegen vond het absoluut niet lekker.

Dat is niet zo gebleven…

Mijn zoon trouwde een Indische en eet daardoor praktisch geen Hollandse hap meer. Mijn dochter vindt het nog steeds niet lekker, eet inmiddels vegan, dus allerlei groenten maar géén andijvie. De laatste tijd voelde ze zich echter alsmaar moe en een doktersbezoek bracht aan het licht dat ze een tekort aan ijzer heeft. Ze kreeg een lijstje met de beste ijzerrijke voedingsmiddelen waaronder andijvie. Tja…

Sinds ik alleen woon, komt  zij met haar man op maandag bij me eten dus ging ik op de eerstvolgende  maandag googlen hoe dat met andijvie zit.

Het blijkt een behoorlijke powergroente te zijn die rijk is aan vitamine A en C, mineralen zoals calcium en kalium en ook veel vitamine K heeft dat goed is voor de aanmaak van bloed.

Maar hoe maak ik de andijvie nu eetbaar voor mijn dochter??? Op z’n ouderrwets koken is geen optie. Gestampte andijvie vindt ze wel te eten maar wat kan je er nog meer me? Even googlen en héé.wokken! Genoeg bijzondere recepten!

Dit maakte ik voor haar klaar……

Ingrediënten

1 krop andijvie, 1 ui, 1 stevige tomaat,  1 rode paprika, bakje champignons, 2 knoflookteentjes,  4 lente-uitjes, wat diepvrieserwten, munt, zout, peper en Italiaanse kruiden.

Bereiden

Snij de champignons in plakjes, de ui, tomaat en paprika in blokjes. Hak de knoflookteentjes fijn en de lente-uitjes in ringen. Bak in een scheutje olie de ui en champignons aan tot ze bruin zijn, daarna de knoflook, lente-ui , tomaat en paprika erbij. Op het laatst de in reepjes gesneden andijvie en de diepvrieserwten erdoorheen. Zout, peper en Italiaanse kruiden naar smaak. Bestrooi het gerecht met dunne reepjes munt.

Mijn dochter vond het heerlijk!

Laat een reactie achter

2 reactie(s)
Een oorlogskind (1940), moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en nog lekker bezig met van alles. Golfen, bridgen, schrijven, vrijwilliger in het Stedelijk Museum en nog een aantal zaken. Mijn leven is dus niet saai en ….. ‘Carpe Diem’ is mijn motto!

Meer artikelen op Fief...

Reacties

2 Reacties

 1. Lenie

  Het lijkt me een heerlijk gerecht. Sinds ik alleen ben vind ik een krop andijvie vaak teveel en een zak kant en klaar te groot en droog.
  Maar dit kan ik invriezen denk ik.
  Dank je wel.

  Antwoord
 2. Paulina

  Andijvie een heerlijke groente,ouderwets gekookt met aardappelen en een bal gehakt, of als stamppot met spekjes ook heerlijk mmm!Eetsmakelijk alvast!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *