Een tuin op je dak

door | 10 mei 2023 | Thuis, Wonen

Veel mensen hebben een tuin en zijn daar blij mee. Heel lang geleden hadden wij ook een tuin, daar was ik eigenlijk helemaal niet zo blij mee…

We hadden een fluweelboom. Mooi hoor, maar overal in het gras schoten de stekken van deze boom omhoog. Die moesten dan weer uitgegraven worden. Geen houden aan. Ook het gras was hierdoor niet te maaien.

Verder kon ik geen plant in leven houden.

Behalve sedum, een vetplantje met mooie bloemetjes in vele kleuren. Ik vond ze heel mooi en ze hadden weinig verzorging nodig.

En zo kom ik op mijn onderwerp: Sedum is een ideale plant om als dakbedekking te houden.

Als je verschillende soorten sedum plant, kan je er voor zorgen dat je steeds op andere tijden bloemetjes hebt.  Het trekt ook veel vlinders aan. Sedumdaken isoleren goed, zowel tegen koude als tegen warmte. Je kunt zelfs sommige kruiden op het dak planten. Moet je er wel gemakkelijk bij kunnen om ze te plukken.

Het is  heel goed mogelijk om zonnepanelen en planten op het dak te hebben. De zonnepanelen werken beter omdat de planten verkoelend werken. Dan heb je dubbel rendement. Je kunt er soms subsidie voor krijgen. Dat verschilt per gemeente.

Natuurlijk zijn er punten die aandacht nodig hebben. Zo moet het dak wel onderhouden worden. 1-2 keer per jaar onkruid wieden. Er komen vogels op af, onder andere kraaien. Daar moet je dan iets op verzinnen, een vogelverschrikker bijvoorbeeldsmile

Een groen dak is wel duurder dan een gewoon dak. Het lijkt erop alsof ik reclame maak voor planten op het dak. Niets is minder waar. Zelf ben ik tamelijk onhandig als het om de verzorging van planten gaat. Wij wonen in een appartement en kijken op al die kale daken. Dan lijken mij groene daken veel mooier!

Groendakcoach

Met ons enthousiaste team komen we ook bij jou in de buurt om alles nog groener te maken.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben geboren en getogen in Rotterdam. Sinds een paar jaar wonen Jerry mijn man, en ik in Maassluis. Het grootste deel van mijn werkzame leven heb ik doorgebracht in de gezondheidszorg en welzijnszorg. Mijn grootste passie is muziek.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *