Weegbree en paardensla

door | 17 mei 2023 | Gezondheid, Vief

Ik had als klein meisje een konijn maar die stond wel in de tuin in een konijnenhok. Met mijn vader ging ik vaak op het braak- liggende landje achter ons huis, paardensla plukken die uiteraard van een paardenbloem kwam. Mijn konijn vond het heerlijk!

Weegbree

Wij kunnen, wat ik toen nog niet wist, zelf ook die blaadjes eten! Het is erg gezond want het zit vol mineralen als magnesium koper, ijzer en calcium maar bevatten ook het halve alfabet aan vitaminen. De smaak is een beetje bitter maar als je een paar blaadjes door je salade doet, dan proef je daar amper nog iets van. Je kan ze ook bereiden als spinazie.

Maar blaadjes van de weegbree? Die vond het konijn ‘t allerlekkerste! De weegbree groeide daar niet zo uitbundig als de paardenbloemen en we moesten er echt naar zoeken.

Ik weet nu dus bij toeval, dat weegbree te eten is en een geneeskrachtige uitwerking heeft. Het is namelijk antibacterieel en wondhelend en kan klachten van de luchtwegen verlichten. Weegbree kan je heel goed bij ontstekingen in de mond of keel en bij maagslijmvlies- en urinewegenontstekingen gebruiken.

Voor een salade zijn de middelste bladeren van de rozet het lekkerste maar aan te raden is om die dwars op de vezels in repen te snijden. De geplukte bloemen zijn ook lekker in salades en eigerechten. De smaak lijkt op champignons.
Je kan er ook thee van zetten. Om de gunstige werking van de weegbree dan te behouden dien je de blaadjes in gekookt water, dat een beetje is afgekoeld, 10 minuten te laten trekken. De thee kan eventueel gezoet worden met honing.

Dus trek er op uit, de weegbree is te vinden in graslanden en tussen voegen van stoeptegels.

Mijn konijn werd, gelijk als Youp’s Flappie, bij het kerstdiner opgediend maar ik heb nóóit konijn gegeten…!

De wilde school

De weegbree; wildplukken en eten

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Een oorlogskind (1940), moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en nog lekker bezig met van alles. Golfen, bridgen, schrijven, vrijwilliger in het Stedelijk Museum en nog een aantal zaken. Mijn leven is dus niet saai en ….. ‘Carpe Diem’ is mijn motto!

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *