Een koude douche, gezond?

door | 25 mei 2023 | Gezondheid, Vief

Bewegen door
Elkanderz

Een hype die al een tijdje gaande is, is koud douchen of zelfs af en toe een ijsbad nemen. Koud douchen wordt vaak geprezen om de gezondheidsvoordelen, zoals het versterken van het immuunsysteem en het stimuleren van de bloedsomloop.

Maar is dit voor iedereen wel zo gezond?

Voor mensen met een lage bloeddruk en of hartafwijking is het helemaal niet zo gezond. Een koude douche verlaagd de bloeddruk nog meer en zet het hart onder druk, waardoor er complicaties kunnen ontstaan. Daarnaast kan een koude douche voor spierverkramping en stress zorgen, waardoor het voor sommige mensen minder effectief zal zijn.

Ook kan koud douchen leiden tot spierpijn en stijfheid, in plaats van deze te verminderen. Dit komt doordat koud water de bloedvaten doet samentrekken, waardoor de bloedstroom en de toevoer van zuurstof naar de spieren afneemt.

Tot slot kan koud douchen zelfs het immuunsysteem verzwakken. Het kan de aanmaak van witte bloedcellen verminderen, wat kan leiden tot een verhoogd risico op infecties en ziektes.

Het is belangrijk om te onthouden dat koud douchen dus niet voor iedereen geschikt is.

Het kan zowel voordelen als nadelen hebben en het is aan jou om te beslissen of het past bij jouw persoonlijke situatie en gezondheidsdoelen. Als je twijfelt of je gezondheidsproblemen hebt, is het altijd verstandig om advies te vragen aan je huisarts voordat je begint met koud douchen.

Voor mij is het in ieder geval niets. Ik heb meer baat bij een lekkere warme douche.

Succes!

Brrr.. koud douchen

Jan schreef eerder een artikel over Joop van 91 jaar die dagelijks een koude douche nam.

[print-me title="Print dit artikel" target=".printartikel"/]

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben o.a. massagetherapeut en beweegkuurinstructeur bij Elkanderz. Vitaliteit, bewegen en beweeglijkheid, daar hou ik me mee bezig bij Fief.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...