Regenboog

door | 6 juni 2023 | Fiefjes, Verhalen

Ik hoor je denken…dat gaat over dit mooie tasje. Of dacht je iets anders? Ik heb het tasje jaren geleden gekregen en bewaard omdat ik het mooi vind. Inmiddels ben ik al een aantal malen op straat onaardig benaderd vanwege dat tasje.

Zo gaat dat met een taboe. Dat  werpt een schaduw over datgene wat het in werkelijkheid is. Stel dat iemand wat forser is. Dan wordt daar van alles over gezegd. Bv: elk pondje gaat door het mondje. Maar iemand die forser kan heel erg aardig zijn. Dat wordt dan niet gezien omdat het taboe overheerst.

Een taboe is iets waarvan een groep mensen vindt dat het ongepast is. En er zijn veel taboes.  Vele zijn cultureel bepaald. Het woord komt uit Tonga, waar het stond voor een religieus verbod op bepaalde plaatsen, voorwerpen en personen. Het is  goed mogelijk dat iets in een bepaalde cultuur een taboe is en in een andere cultuur niet. Bv kindhuwelijken zijn in Nederland verboden, taboe!

Je kunt ook een persoonlijk taboe hebben. Stel dat je net gehoord hebt dat je moeder vreemd gegaan is. Je vader, waar je veel van houdt, is je vader niet. Dan is het voor jou taboe om daar over te praten. En praten is nu juist de enige oplossing hier voor.

Als je het gevoel hebt dat iemand last heeft van een taboe zoek een leuk onderwerp waar je samen met plezier over kunt praten. Laat merken dat iemand bij je terecht kan met zijn probleem. Het hoeft niet te betekenen dat je de oplossing biedt. Maar door erover te praten schep je een gevoel dat iemand er wel mag zijn.

Intussen gebruik ik het tasje voor mijn muziekboeken voor het koor Flair. Daar heb ik wel wat moed voor nodig.  Daarmee hoop ik dat ik een stukje kan wegnemen van dit taboe. En op de Furiade zingen wij “I can sing a rainbow“.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben geboren en getogen in Rotterdam. Sinds een paar jaar wonen Jerry mijn man, en ik in Maassluis. Het grootste deel van mijn werkzame leven heb ik doorgebracht in de gezondheidszorg en welzijnszorg. Mijn grootste passie is muziek.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *