THOM HOFMAN LITERAIR CAFÉ 📖

THOM HOFMAN LITERAIR CAFÉ 📖

Op donderdag 3 november is acteur en schrijver Thom Hoffman te gast en spreekt over zijn boek ‘Indië, Betovering en Desillusie’.
Dit boek is het resultaat van zijn levenslange zoektocht naar de echte geschiedenis van Nederlands-Indië. 

Hoffmans grootmoeder, van gemengde afkomst, vertelde mooie, nostalgische verhalen en boven zijn kinderbed hing de huid van een door zijn opa geschoten tijger. Hoffman raakt gefascineerd door het verre land en wordt een verwoed verzamelaar van boeken en documenten over Indië. Hoe meer hij leest, hoe duidelijker de contouren zich aftekenen van een vrijwel onbekend gebleven beeld van de kolonie onder Nederlands gezag.

De Indische sfeer van nostalgie en de tijd van tempo doeloe blijken een mythe. De werkelijkheid van de koloniale samenleving is veel complexer, lastiger, angstaanjagender en beschamender dan de vergeelde foto’s en mooie verhalen hem lieten geloven. Dat wat werd toegedekt – de koloniale misstanden, de zogenoemde politionele acties en zoveel meer – wordt door Hoffman op overtuigende wijze onthuld. Het is een boeiende en persoonlijke zoektocht naar de donkere waarheid achter deze voormalige Nederlandse kolonie. Zijn fotoboek over Nederlands-Indië ‘Een verborgen geschiedenis’ werd gekozen tot beste geschiedenisboek van 2020.

Details