Van wie ben jij er één?

door | 8 maart 2024 | Fiefjes, Tips

Geboren in hartje Westland is me die vraag als kind vaak gesteld. “Zeg maar dat je er één van je moeder bent” adviseerde mijn moeder dan. Zij was niet gecharmeerd van de vaak vergaande belangstelling.

Toen ik later op een afdeling burgerzaken in de buurt ging werken, merkte ik dat er veel belangstelling bestaat voor stamboomonderzoek. Vooral de jongere ouderen stonden vaak vroeg voor de deur om te bladeren in oude huwelijksregisters en geboorteakten. Na de eerste succesjes ontstaat een soort van verslavende passie….

Het programma Verborgen verleden toont de familiegeschiedenis van bekende Nederlanders. Misschien is onze geschiedenis nog veel interessanter! Als je eenmaal een beetje bent ingewijd in de kunst van het onderzoeken, kan je je verbazen over de hoeveelheid informatie er over je voorouders bekend is. Opvallend ook wat voor beroepen er in vroeger tijden bestonden. Niks geen facilitair managers of communicatieadviseurs en hybride werken bestond ook al niet. Je komt in de oude boeken en persoonskaarten vooral beroepen tegen als landbouwer, orgeldraaier (!)en schoolmeester. En wat denk je van de functie “los werkman”? Keuzestress bestond nog niet. Toch lijkt het denkbaar dat de ouders van toen ook stress gekend moeten hebben. Hard werken, weinig verdienen en veel monden te voeden.

Soms kun je je vreemde zaken tegenkomen. Jouw keurige familie zou wel eens een ondeugende voorouder gehad kunnen hebben, of een landloper. In Drenthe is in 1818 de Maatschappij van Weldadigheid opgericht om mensen uit armoede te verheffen. Een mooi boek dat is geschreven na diepgaand stamboomonderzoek is “Het pauperparadijs”. Niet vrolijk, wel mooi. Zelf heb ik het boek in één ruk uitgelezen. Het lijkt wel of iedereen in zijn familie wel een Drentenaar had!

CBG

Lijkt het je leuk in je eigen familiegeschiedenis te duiken? Kijk hier voor tips.

Laat een reactie achter

2 reactie(s)
Ik werk met veel plezier als verhuurmakelaar in Rotterdam. in mijn vrije tijd ga ik er graag op uit, lekker naar buiten…

Meer artikelen op Fief...

Reacties

2 Reacties

  1. Rob Braggaar

    Leuk stukje weer en bedankt voor de leestip. Ik ben benieuwd!

    Antwoord
  2. Paulina

    Ja een prachtig programma verborgen verleden, heb er van genoten. Sinds wat jaren geleden weet ik ook waar mijn voorouders van Moeder’s kant vandaan komen.Het gaat terug naar ongeveer 1550…Ze kwamen uit Parijs het waren hugenoten en streken neer in Zeeland..mijn oma dus.Van mijn opa weten we nog niet zoveel,maar wie weet gaan we dat ook onderzoeken .??

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *