Komkommertijd…

door | 6 augustus 2021 | Fiefjes, Verhalen

Waar het woord vandaan komt is niet helemaal duidelijk en je hoort het bijna nooit meer zeggen.

Toch is er één periode in het jaar dat het komkommertijd is en dat is in de zomer de periode waarin het kabinet met zomerreces is. Er is dan weinig nieuws te melden. Maar komkommers zijn er in de zomer in overvloed en waarschijnlijk is daar de naam door ontstaan.

De komkommer

Ze komt oorspronkelijk uit de buurt van India waar de wilde komkommer nog steeds in de Himalaya groeit. In ons land zijn er kassen voor gebouwd en kan er het hele jaar door komkommers worden gekweekt. Als de plantjes 3 blaadjes hebben kunnen ze worden overgeplant. De groei van komkommers is bijzonder want ze moeten recht en niet krom zijn. Omdat het klimplanten met ‘hechtranken’ zijn wordt er een touwtje naast de plantjes gehangen. De touwtjes hangen aan een draad zo’n 2 meter boven de grond zodat ze recht omhoog groeien. Dagelijks moeten de planten handmatig om de draad geleid worden. Het is dus een heel bewerkelijk groeiproces. In de winter duurt de groei 60 dagen, in de zomer 40 dagen waarna er geoogst kan worden.

Eigenlijk zijn de komkommers die wij eten niet rijp, groeien ze verder en worden ze geel dan zijn ze niet lekker meer. In Amerika zijn er ‘burpless’ komkommers te koop. Daar schijnt men na het eten van deze vrucht nogal last van boeren en oprispingen te hebben. Het geboer komt door de bittere stof cucurbitacine die er in hun komkommers nog zit. Uit de Nederlandse komkommers is die al jaren geleden wegveredeld. Mocht je daar toch last van hebben, dan helpt het als je hem zonder schil eet want daar zit de meeste bittere stof in.

Tip: Te veel gedronken? Eet een stukje komkommer voor het slapen, dan heb je minder last van een kater.

Mooi verouderen

Maak dit komkommermasker voor een jongere huid.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Een oorlogskind (1940), moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en nog lekker bezig met van alles. Golfen, bridgen, schrijven, vrijwilliger in het Stedelijk Museum en nog een aantal zaken. Mijn leven is dus niet saai en ….. ‘Carpe Diem’ is mijn motto!

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *