Brandende voeten

door | 26 mei 2022 | Gezondheid, Vief

Bewegen door
Elkanderz

Laatst kreeg ik de vraag, “Elkan, als ik overdag getennist heb dan krijg ik ‘s nachts altijd prikkelende, brandende voeten. Hoe komt dat en wat kan ik er aan doen?”

Dit komt vrij vaak voor bij het uitoefenen van diverse sporten en bij wandelen van langere stukken. Het gevoel wat je kan ervaren is dat de voeten ‘s nachts heel warm worden en moeilijk afkoelen. En bij het uit bed stappen, bij de afwikkeling van een stap enorme prikkels in je voetzool voelen.

Een aantal oorzaken hiervan kunnen zijn; schoenen die te weinig steun geven of te klein zijn, diabetes waarbij de zenuwen van de voet niet goed werken, een tekort aan vitamine B6 en B12, vocht in de voeten en benen, zenuwbeknelingen of beschadigingen  of het gebruik van medicatie.

Ter voorkoming schaf je voor de sport of hobby die je uitoefent de juiste schoenen aan en bij voorkeur doe je dat bij een (sport) speciaalzaak. Dit kan al een hoop leed voorkomen.

Als je de goede schoenen hebt aangeschaft en de symptomen blijven ga dan eens naar een podotherapeut. Daar kunnen ze één voor één de eventuele oorzaken nagaan, afstrepen of verhelpen. Mochten zij er verder niet uitkomen en de klachten blijven, dan helpen zij je wel verder met advies.

Natuurlijk kun je zelf ook wat doen bijvoorbeeld:

  • Wrijf met je voet heen en weer over een ijsklontje
  • Een voetenbad nemen van ten minste 15 minuten in koel water. Dit kan tijdelijke verlichting bieden.
  • Leg je benen en voeten hoger.
  • Voetenbad met Epsom-zout of een appelazijn.

Maar mijn advies is vooral, blijf er niet te lang mee lopen.

Mens- en geondheid

Brandende voeten

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben o.a. massagetherapeut en beweegkuurinstructeur bij Elkanderz. Vitaliteit, bewegen en beweeglijkheid, daar hou ik me mee bezig bij Fief.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...