Krachtig oud worden

door | 8 september 2022 | Doen, Sporten

Opstaan uit een stoel, met de kleinkinderen spelen en jezelf kunnen opvangen als je struikelt? Het gaat niet altijd meer vanzelfsprekend. Misschien heb je dat zelf ook ervaren.

Gedurende het ouder worden, krijgen onze spieren het ook moeilijker. Het gewicht (‘massa’) van onze spieren én de kracht die ze kunnen leveren, worden steeds wat minder. Máár ook spieren op hogere leeftijd zijn nog heel goed te trainen én in staat om onze dagelijkse activiteiten uit te kunnen voeren.

Vroeger speelden we voetbal, sprintte je naar de trein of deed je verstoppertje. Constant was je je spieren snel (explosief) en op allerlei manieren aan het activeren. Zodra we wat ouder worden, gebruiken we deze spieren steeds minder. Nu wandelen en/of fietsen we meer, wat ontzettend goed is voor onze gezondheid!

De spieren die we nodig hebben voor het op gang komen met het fietsen óf het veilig kunnen op en af stappen op de fiets, die vragen soms net wat meer aandacht. Zonder dat je het doorhebt, train je deze spieren gedurende je dag. Bijvoorbeeld als je opstaat uit je stoel, probeer maar eens zonder de armleuningen te gebruiken van je stoel te komen staan en te gaan zitten. Is dit gelukt? Geweldig!

Misschien kan je dan proberen om bij het gaan staan wat snelheid in de beweging te brengen. Hierdoor worden je spieren nét wat meer uitgedaagd, waardoor je ze blijft ‘prikkelen’ en ze jou niet in de steek laten als je ze onverwachts nodig hebt, bijvoorbeeld als je een losse stoeptegel moet ontwijken. foot-in-mouth

 

Powerful Ageing

Meer informatie lezen over spieren en wat ze voor ons betekenen in onze dagelijkse activiteiten?

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben een enthousiaste fysiotherapeut gespecialiseerd in ouderengeneeskunde. In mijn vrije tijd ga ik het liefst met vrienden de natuur in op de mountainbike!

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *