Toekomst zonder jou.

door | 13 februari 2023 | Tijd voor jezelf, Vief

Bijzonder geraakt delen we dit laatse artikel van Wil. Het verdriet van het verlies van haar partner inspireerde haar om dit te schrijven.  Omdat zoals Wil zei “er vele mensen in dezelfde situatie zitten en misschien helpt het mensen om er gemakkelijker over te praten”. 

Het is nu twee jaar geleden dat mijn man een fataal hartinfarct kreeg. In deze maand valt ook de datum van onze eerste ontmoeting (nu eenenveertig jaar geleden) alsook die van zijn verjaardag.

Ik dacht er na twee jaar “eindelijk” goed mee om te kunnen gaan. Droeg dat ook uit, waarschijnlijk om mezelf en andere mensen gerust te stellen dat het beter met me gaat. Is dat echt zo?

Mensen vragen vaak hoe het gaat en dan haalde ik maar een beetje m’n schouders op. Tot een vriend vroeg of ik me een beetje staande hield. Ja ik houd me staande, pak van alles aan, zorg dat ik bezig blijf, houd contact met mensen. Het verdriet kan soms zo ongenadig toeslaan. Dan zou ik het bijltje er bij neer willen gooien waardoor de pijn en het verdriet stoppen.

Maar dat is geen optie. Ik heb onze zoon, schoondochter en kleinkind waarvoor ik door moet gaan. Dat lijkt voldoende reden, het is alleen niet altijd genoeg om het verdriet en de pijn weg te nemen. Hopelijk zullen die wel steeds iets minder worden.

Ik moet leren leven met het verlies en deze gevoeligheden.  Een plekje geven noemt men het. Hoezo een plekje geven? Ik ben geamputeerd. Mijn grote liefde is me ontnomen. Als je een been kwijt raak vraagt men je dan ook dit een plekje te geven? Een “mede-lotgenote” noemde het een gat. Die wordt boos als mensen het hebben over “een plekje geven ” en ik kan me daar wel in vinden. Want er is een groot gat in mijn leven ontstaan. Valt dat gat te dempen? En zo ja, hoe doe je dat dan? En gaat dat lukken? Dat is de grote vraag en waarschijnlijk een opgave voor mij.

De tijd zal het leren…

De luisterlijn

Heb je behoefte aan een luisterend oor? De luisterlijn is dag en nacht bereikbaar voor een gesprek van mens tot mens met aandacht voor jouw verhaal. Bel naar 088 0767000

Laat een reactie achter

5 reactie(s)
† 26 januari 2023 In memoriam: Wij zullen Wil blijven herinneren als een bijzonder mooie vrouw met een prachtige gevoelige schrijfstijl.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

5 Reacties

  1. Gre Verlinde

    Sorry, lees nu pas het overlijdingsbericht

    Antwoord
    • Tanja

      Beste Gre, je hoeft geen sorry te zeggen. We denken dat Wil heel blij was geweest met je mooie persoonlijke reactie en dat mensen zich hier zeker in zullen herkennen. Dit was ook de reden dat Wil dit artikel schreef. Een warme groet, Sonja en Tanja

      Antwoord
  2. Gre Verlinde

    Lieve Wil, ik verloor mijn man 17 jaar geleden.net als jij vond iedereen me sterk. Ik ging vrijwilligerswerk doen in het verpleeghuis waar hij gelegen heeft en gestorven is. Ik ging dus niet bij de pakken neer zitten, maar ik mis hem nog elke dag.Het verdriet slijt gelukkig, maar het gemis blijft. Sommige momenten doet dat nog steeds pijn.het voelt inderdaad als een gat, een stuk van jezelf wat je kwijt bent

    Antwoord
  3. Paulina van der weijden

    Dit raakt mij tot in het diepste van mijn vezels.Zo herkenbaar..het klopt gewoon zoals Wil het heeft geschreven .Veel sterkte voor de nabestaanden.

    Antwoord
  4. Cora

    Met een brok in m’n keel heb ik het laatste artikel van Wil gelezen.

    Veel sterkte en kracht voor haar zoon, schoondochter, kleinkind en alle anderen voor wie Wil lief en dierbaar was ?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *