Maagzuurremmers

door | 6 maart 2023 | Gezondheid, Vief

Vief door
Monique

Wie het nieuws de laatste tijd een beetje heeft gevolgd, heeft gezien dat maagzuurremmers in de belangstelling hebben gestaan. Deze medicijnen staan op de 4e plaats van meest voorgeschreven middel en ruim 2 miljoen Nederlanders gebruiken het. 

In mijn praktijk komen klanten met vage klachten, die soms al decennia lang aan de maagzuurremmers zitten. Het wordt heel makkelijk voorgeschreven en anders ook makkelijk zelf gekocht. Maar heel vaak is maagzuur niet het probleem en meestal al helemaal geen teveel aan maagzuur. Wist je dat een tekort aan maagzuur precies dezelfde klachten geeft? Maar dat dan maagzuurremmers de klachten eerder erger maken dan verhelpen? Mocht je vaak maagzuur hebben na het eten, dan is juist een tekort de oorzaak.

Onze maag is niet voor niks zo zuur: alle bacteriën die met het eten meekomen worden zo onklaar gemaakt en zorgt zo dat het eten veilig is voor ons. Ook helpt deze zuurgraad zodat we het eten goed kunnen verteren. Ik vind het prachtig, dat ons lijf elke 24 uur wel anderhalve liter maagsap produceert waar het agressieve zoutzuur gewoon onderdeel van is, zonder dat onze maag er zelf door wordt aangetast! Magisch! Een mooi staaltje design van Moeder Natuur! ?

Maar die vage klachten die door veelvuldig gebruik kunnen ontstaan, komen doordat de vertering van je voedingsstoffen niet meer goed verloopt. En als de voedingstoffen niet goed verteerd kunnen worden, dan loop je veel bouwstoffen mis en dat vormt de basis voor veel gezondheidsproblemen.

Je kan zelf al een boel klachten voorkomen door niet teveel te eten, goed te kauwen, geen water in het 1e half uur voor of 1e uur na de maaltijd te nemen en geen alcohol te drinken. Het lijf is zo mooi en ingenieus gemaakt, dat we af en toe best voorzichtiger mogen zijn met wat we allemaal innemen.

Mooi dat er nu in elk geval aandacht is voor de maagzuurremmers.

Bij  aanhoudende klachten of vragen, neem contact op met je huisarts.

Gezondheidsplein

Maagpijn, wat is het en wat kun je ertegen doen?

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Hi, mijn werk doe ik vooral met plezier! Voor mijn ontspanning zoek ik heel graag de zee op. Ook vind ik afspreken met vrienden in een cafe of restaurant heel fijn en ben ik dol op fotografie, lezen en reizen.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...