Vriendschappelijk Huisbezoek+

door | 26 juni 2023 | Doen, Ontmoeten

Tanja ontmoette Henny van Mill op de DOE MEE markt en sprak haar over het Vriendschappelijk Huisbezoek Plus. Op Fief is er al eens eerder over geschreven. Het verdiend nog zeker wel de aandacht, omdat het heel belangrijk is dat mensen mooie activiteiten kunnen doen, die samen met vrijwilligers worden  ingevuld.

De vrijwilligers bezoeken eenzame senioren (soms ook jongeren) en gaan bij hen gezellig koffie drinken, doen spelletjes, handwerken of knutselen met elkaar. Als het mogelijk is gaan ze naar buiten wandelen, winkelen etc.

De Plus staat voor speciale activiteiten van de deelnemer. Er wordt door de vrijwilliger gevraagd aan de deelnemer of zij/hij een hobby heeft. Zo ja dan gaan ze kijken in de omgeving waar deze hobby uitgevoerd wordt. Het kan zijn naar een kaartclub, biljartclub, sportclub, schilder/tekenclub, etc. De vrijwilliger helpt de deelnemer met zoeken en begeleid de deelnemer daar naar toe, zodat ze even kan wennen aan een vreemde omgeving en clubgenoten.

Gaat het goed kan de deelnemer daar zelf naartoe, dan heb je er veel mee gewonnen. Zij hebben weer meer contacten en kunnen hun hobby uitoefenen en zijn dan niet meer zo eenzaam. Het contact met de vrijwilliger kan blijven, dat hangt van de situatie af.

Zo helpt het Vriendschappelijk Huisbezoek Plus met hun vrijwilligers met veel plezier de deelnemers aan nieuwe activiteiten en voelen ze zich gelukkiger.

Een ander voorbeeld is een deelnemer die door een val niet meer alleen naar buiten durft te gaan. Op advies van de vrijwilliger is zij een week met vakantie geweest. Waar ze met zorg en het kijken naar de medemens genoot van diverse vrijwilligers en andere gasten. Een vrijwilliger zag haar ineens alleen in het park wandelen. Toen ze terug kwam was zij heel blij dat ze zelf kon wandelen in het park, ze was de drempel over. Daar doe je het voor, dat deelnemers weer hun eigenwaarde terug krijgen.

De vrijwilliger krijgt veel dankbaarheid voor zijn of haar inzet terug.

Humanitas NWN

Het Vriendschappelijk Huisbezoek Plus wordt georganiseerd door Humantas

Laat een reactie achter

2 reactie(s)
Volg altijd je gevoel. Dat is wanneer de meest wijze beslissingen worden genomen.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

2 Reacties

  1. Gre Verlinde

    Zeker een mooi initiatief. Ik ben 92 en heb het gelukkig nog niet nodig. Ik kom tijd tekort. Het is overigens “het verdient aandacht.” Het is tegenwoordige tijd. Dit terzijde.Groetjes.

    Antwoord
  2. Paulina

    Wat een mooie initiatieven.Er is veel mogelijk als ik dit zojuist lees.Het is zo belangrijk om onder de mensen te blijven.Door toedoen van deze vrijwilligers is dit mogelijk. Mocht ik zover zijn,dan meld ik mij graag aan.M.vr.groet.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *