Plaknachten

door | 24 juli 2023 | Geen categorie, Gezondheid, Vief

Plaknachten, daar zitten we weer middenin. In Italië, Spanje, Griekenland en Turkije is het daar overdag nu rond de 40 – 45 graden. De nachten koelen niet snel af. Mensen slapen daar zelfs op de daken.

Vroeger was ik een zonaanbidster en lag  in de duinen of op het balkon om lekker bruin te worden, maar nu ben ik er meer een schaduwzoeker. Je vindt me liever in de schaduw of wandelend met een pet op en dik ingesmeerd met zonnebrandcrème. Wel na 15.00 uur, hoor.

Hier bij ons is de temperatuur ook een beetje humeurig. Soms is het een paar dagen warm, misschien zelfs een hittegolf, en dan zakt het plotseling weer af. Je moet je dan aanpassen aan die klimaatomstandigheden.  Wij hebben een geruisloze plafondventilator in onze slaapkamer geïnstalleerd. En tot mijn verrassing is onze staande Duux-ventilator dit jaar als beste getest door de Consumentenbond. Ze zijn geruisloos, lichtgewicht en hebben een afstandsbediening. Wij hebben er echt veel plezier van.

Maar laten we teruggaan naar die plaknachten. Er zijn bewoners die deuren en ramen van hun huis overdag wagenwijd openzetten. Dat mag dan ‘luchten heten’, maar je haalt in feite wel de warme lucht naar binnen. Zo is er een overbuurvrouw die de hele dag haar balkondeur bij 30 graden openzet en ook nog een tijdje in de zon gaat zitten.

Ik doe dat liever in de avond en nacht, zodat het in huis afkoelt.  En geloof me, als het zo heet is, blijft de oven uit in mijn keuken.

Vroeger sliep ik zonder kleren, maar naarmate ik ouder werd, heb ik steeds meer nachtkleding aangetrokken. Eerst nachtponnen en nu ben ik opgeklommen tot pyjama’s. Die zwoele nachten zijn zo beter te verdragen.

Kortom, er zijn wel maatregelen te nemen. Die plaknachten overleven we zo wel.

Extra tips

Wil je nog meer weten? Plus Magazine heeft meer tips om te slapen in de hitte.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Voor mij is het belangrijk dat senioren meedoen in onze samenleving. Wij, de senioren, zijn enorm divers in kennis, inzicht en levenservaring. Voor de omgeving en hunzelf kunnen zij veel betekenen. Ik heb zelf mijn oude verlangen in daden omgezet en speel nu theater.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *