Spiritualiteit

door | 31 augustus 2023 | (Mantel-)zorg, Vief

Mantelzorg door
Saar aan Huis

Herken je dat je tijdens de vakantie meer tijd & ruimte hebt om te mijmeren? En opeens heb ik dan ook weer tijd om te lezen en mijn terugkerende thema was Spiritualiteit.

Of zoals ze in B&B vol liefde zeggen “spiruwaliteit”. Het is een breed begrip en je hoort het steeds vaker. Zo ook in Lang leve de Liefde waar hand in hand zittend de spiritualiteit er vanaf droop. Veel mensen voelen er iets bij en praten erover.

Het kan ook verschillende betekenissen hebben, dit is afhankelijk van cultuur, geloof en je persoonlijke achtergrond. Zonder er nu direct een volledige universitaire studie van te maken, wil ik toch enkele eigenschappen van spiritualiteit noemen:

  • Zoeken naar betekenis en het willen weten waarom
  • Het gevoel dat je ergens bij hoort
  • Zelfonderzoek doen en nadenken over hoe iets anders en beter kan
  • Bepalen wat wel of niet goed is of voelt
  • Rituelen uitvoeren met een speciale betekenis
  • Groeien en veranderen

Ik zie ook de link met mijn dagelijkse werkzaamheden voor Saar aan Huis en de zorg voor cliënten & het ontzorgen van mantelzorgers. Zie jij het ook?

Bijvoorbeeld: Mantelzorg kan zwaar zijn, spirituele overtuigingen kunnen mantelzorgers helpen om een diepere betekenis te vinden in hun taken, wat kan bijdragen aan een gevoel van voldoening en vervulling. Het gevoel dat ze bijdragen aan het welzijn van een ander kan hun inspanningen verrijken.

En wat te denken van zelfonderzoek en nadenken hoe iets anders kan. Voor jezelf als mantelzorger de grens bepalen tot hoever je gaat. Juist dat is zo belangrijk, goed zorgen voor jezelf.

Dat doen we in de vakantie, maar ook daarna, afgesproken?

P.S. Nog een leuk weetje,  precies vandaag, vanavond om 03.35 uur,  is het weer volle maan. Een blauwe supermaan zelfs, heel bijzonder. Daar komt een hoop spiritualiteit bij los.

Happinez

Alles weten over je spiritueel ontwikkelen?

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Een aantal kernwoorden die mij typeren zijn : vrolijk, kleurrijk, creatief, zorgzaam & ik heb de intentie om gewone zaken ongewoon goed te doen, en samen te streven naar een betere wereld, dat maakt mij gelukkig! Bovenal ben ik moeder van een zoon (2009) en een dochter (2011) en samen met mijn man pleegouder.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...