Spijt van je aankoop?

door | 28 december 2023 | Geldzaken, Hulp

Geldzaken door
Sociaal Raadslieden

In december is het druk in de winkelstraten en de online webshops. Er worden cadeautjes voor de feestdagen gekocht om een ander te verrassen of gewoon om je zelf te verwennen. Maar wat nu als je achteraf spijt hebt van je aankoop?

Die mooie jas qua kleur je toch niet staat of de maat niet goed is? Je kleinkind het spel dat  je voor hem hebt gekocht al heeft? Kan je het dan terugbrengen naar de winkel en je geld terug krijgen of ruilen? Dat ligt er aan.

Winkel

Heb je een product in een winkel gekocht en breng je het terug, dan is ruilen of geld terug ontvangen geen wettelijk recht. Het is een extra service van de verkoper. Op de kassabon of een bord in de winkel staat vaak of je het product kunt ruilen of geld terug kunt krijgen en onder welke voorwaarden. Is het product kapot dan heb je natuurlijk recht op een nieuw product of een gratis reparatie.

Webshop

Koop je iets via internet of de telefoon? Dan gelden de regels voor koop op afstand bij bestellingen binnen Nederland of de Europese Unie. Volgens de wet heb je 14 dagen de tijd om de koop ongedaan te maken. Deze ‘zichttermijn’ geldt omdat je het gekochte artikel niet zoals in een winkel van alle kanten hebt kunnen bekijken, voelen of passen.

Via het herroepingsformulier kan je de koop ongedaan maken. Of schrijf in een brief dat je de koop ongedaan maakt. Je hoeft geen reden te geven. En de verkoper mag geen kosten rekenen voor het ongedaan maken binnen de bedenktijd. Het kan wel zijn dat je de verzendkosten voor het terugsturen moet betalen, maar enkel als dit van tevoren is afgesproken. Check daarom altijd de algemene voorwaarden van het bedrijf.

In sommige gevallen geldt de bedenktijd niet, bijvoorbeeld bij speciaal opmaat gemaakte producten of producten die snel bederven.

Kom je er niet uit? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag.

Juridisch loket

Kan ik een koop ongedaan maken?

Consuwijzer

Kan ik van mijn overeenkomst af?

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben werkzaam bij de afdeling Sociaal Raadslieden van Minters. In mijn werk voel ik mij als 'een vis in het water'. Het geeft voldoening om mensen die vast zijn gelopen in de wet- en regelgeving weer op weg te helpen.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...