Wel kliko, geen kliko

door | 8 februari 2024 | Huishouden, Thuis

Ja, we gooien wat weg met z’n allen. Al jaar en dag werd het huisvuil wekelijks opgehaald door de vuilniswagen. ’s-Morgens vuilnisbak aan de weg, ’s-avonds weer terug. En alles in die bak.

Toen moesten we gaan scheiden. Aardappelen, groente, fruit, etensresten, tuinafval  etc. in de groene bak/kliko. PMD, plastic, metaal en drankkartons in de grijze bak/kliko. Papier, glas en textiel in aparte bakken bij de winkels.

Zelf moest ik met de restafvalzak 150 meter lopen naar de ondergrondse container. Daar aangekomen, probeer je met je pasje de container te ontsluiten, ging die niet open. Container vol! Dan maar weer terug sjouwen. Want je laat geen huisvuil zak bij de container staan, tenminste ik niet! Tal van buurtbewoners dachten daar heel anders over. Vaak was het een bende rond de containers, opengescheurde zakken door vogels en andere dieren. Dat was in Schiedam. Mijn zoon woont in Vlaardingen, daar werkt het weer iets anders, net als in Maassluis.

Zijn we net gewend aan dit systeem, wordt alles weer veranderd. Wat blijkt. Mensen scheiden het afval zo ontzettend slecht. Daarom heeft de AVR, Afval Verwerking Rijnmond, geavanceerde machines die het afval veel beter scheiden. Het blijkt dat door burgers gescheiden afval alleen maar lastig is voor die machines. Dus…liever niet meer zelf scheiden.

Dat doen de machines veel beter!

Ook al hebben wij als burgers kennelijk niet zo goed gescheiden, we zijn ons er veel meer van bewust wat voor afval we maken. Dat is heel positief. We gaan nu deels weer terug naar het oude ophaalsysteem. Wel zo makkelijk, niet meer een eind met vuilniszakken lopen naar een container.

Maar beste mensen, als het kan gooi glas in de glasbak, papier in de papiercontainer en kleding in de textielcontainer. Die staan nog wel gewoon bij de winkelcentra. Dan hou je ook meer ruimte over in je eigen  kliko.

Irado

De persoonlijke afvalkalender geeft je een duidelijk overzicht van de dagen waarop Irado op jouw woonadres de minicontainer of kliko aan huis komt legen.

BuitenBeter

Download de BuitenBeter app en maak snel en gemakkelijk een melding over bijvoorbeeld zwerfafval. Het werkt!

Laat een reactie achter

2 reactie(s)
Ik ben gepensioneerd, fiets graag, belangrijkste hobby is filmen en monteren.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

2 Reacties

  1. Petra Warmerdam

    Ik zal mijn leven beteren? er staan hier wel 5 ondergrondse containers .ik begin bij glas en papier…

    Antwoord
    • Jan Boumans

      heel goed Petra!!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *