Het stadsarchief

door | 18 maart 2024 | Doen, Hobby's

Naast redacteur van Fief ben ik ook vrijwilliger bij het stadsarchief Delft. Hoe leuk het is om vrijwilliger te zijn lees je hieronder.

Ik heb mijn hele werkzame leven gewerkt bij de gistfabriek in Delft. De gistfabriek werd opgericht in 1869 door Jacques van Marken. Jacques was gek op gadgets en het grootste gadget van zijn tijd was fotografie. Niet alleen was hij zelf een enthousiast fotograaf. Hij richtte ook een fotografische dienst op die foto’s moest maken van alle fabrieken en processen. Na zijn dood bleef de fotografische dienst bestaan en legde alle fabrieken, kantoren en processen vast tot 1988. Een uniek overzicht van 22000 foto’s.

In 2020 werd de collectie geschonken aan het stadsarchief Delft, samen met een geldsom om alle foto’s te laten digitaliseren zodat iedereen deze foto’s kan bekijken. Ik was toen net gepensioneerd en samen met een aantal andere oud-collega’s zijn we aan de slag gegaan om alle foto’s klaar te maken voor de digitalisering.

Het was verrassend leuk werk, bezig zijn met foto’s uit de historie van je bedrijf, invoeren van de gegevens in de computer en overleg met de medewerkers van het archief. Een aantal leuke foto’s staan boven dit artikel. Maar net zo leuk als het vrijwilligerswerk is het koffiedrinken met de oud-collega’s en andere vrijwilligers.

Ik kan iedereen aanraden om ook vrijwilligerswerk te gaan doen. Je bent lekker bezig en het geeft veel voldoening. In onze regio heeft klik vrijwilligers een vacaturebank waar je vrijwilligerswerk vindt in alle soorten en maten. De link naar de vacaturebank staat hier onder.

Doe jij al vrijwilligerswerk?
Laat hieronder weten wat je doet en hoe je het vindt.

 

Foto 1: Fotoarchief NG&SF/DSM, Stadsarchief Delft
Foto 2: T. de Ruiter/Erfgoed Delft

Klik vrijwilligers

Kijk hier voor een leuke vrijwillige uitdagingen

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben een gepensioneerd biotechnoloog, met een passie voor fietsen, geocachen en tech.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *