Je ogen, laat er naar kijken!

door | 1 september 2020 | Gezondheid, Vief

Je ogen zijn het kostbaarste bezit. Maar met het ouder worden, veranderen ook je ogen, wat tot verminderd zicht of zelfs blindheid kan leiden. Laat eens naar je ogen kijken!

Met het ouder worden veranderen je ogen, waardoor er problemen kunnen ontstaan. Deze veranderingen vinden geleidelijk plaats en worden niet altijd direct opgemerkt. Terwijl, juist in een vroeg stadium, nog behandelingen mogelijk zijn. Dit artikel beschrijft de symptomen van drie leeftijd gerelateerde oogaandoeningen.

Staar

Licht komt je ogen binnen via de lens. Bij het ouder worden treedt vaak een vertroebeling en verkleuring van de lens op. Het onderstaande filmpje laat dat zien. Als je dat ook ervaart, ga eens langs bij een opticien / optometrist. Die kan je zo nodig doorverwijzen naar de huisarts. Staar wordt behandeld door je lens te vervangen door een kunstlens. Dit is één van de meest uitgevoerde operaties in Nederland.

Leeftijd gerelateerde Maculatieve Degeneratie (LMD)

LMD is een ziekte waarbij de kegeltjes in de gele vlek langzaam afsterven. Je beeld raakt eerst vervormd, waarna een zwarte vlek in het beeld kan verschijnen. 14% van de mensen tussen 55 en 64 jaar leidt aan LMD. Vooral rokers hebben een sterk verhoogd risico op LMD.  De ziekte kan niet genezen, maar wel vaak tot staan worden gebracht mits tijdig ontdekt. Onderstaand filmpje toont het verloop van de ziekte.

Achterste glasvochtloslating / netvliesscheuring / loslating

Veroudering verandert het glasvocht in je oog waardoor het glasachtig lichaam krimpt. Hierbij raakt de achterkant van het glasachtig lichaam los van het netvlies. Wanneer dit plotseling gebeurd, zie je ineens een grote toename van de drijvertjes in je oog. Soms gepaard met bliksemschichten en / of zwarte vlekken aan de rand van je gezichtsveld. Neem dan direct contact op met de huisarts of de huisartsenpost, want dit kan duiden op netvliesloslating. Mits op tijd gedetecteerd kan het netvlies (deels) worden gerepareerd met een laser.

Herken je de symptomen, of twijfel je, neem dan altijd contact op met je huisarts, die je kan doorverwijzen naar een oogarts. Want het zijn jouw ogen, laat ernaar kijken!

Meer informatie

Bezoek de website van het oogfonds en doe de online oogtest.

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik ben een gepensioneerd biotechnoloog, met een passie voor fietsen, geocachen en tech.

Meer artikelen op Fief...

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *