Respijtzorg vergt lef!

door | 8 maart 2021 | (Mantel-)zorg, Vief

Mantelzorg door
Minters Mantelzorg

Respijtzorg….wel eens van gehoord? Het betekent het tijdelijk of volledig overnemen van mantelzorgtaken zodat de mantelzorger wat “lucht” krijgt.

Je zou zeggen dat dit zo ideaal klinkt dat iedereen wel respijtzorg wilt of vraagt. Zeker nu in deze coronaperiode de druk op de mantelzorg meer is toegenomen. Maar de praktijk laat iets anders zien; de vraag naar respijtzorg is afgenomen. Hoe kan dit?

Respijtzorg-organisaties zien dat mantelzorgers op dit moment erg voorzichtig zijn met het aangaan van contacten zowel voor zichzelf als de zorgvrager. Ook is er nu wat schaarste, doordat niet alle vrijwilligers het aandurven om contacten aan te gaan. Dagbehandelingen kunnen door beperkingen niet altijd volle groepen ontvangen op hun locaties, en ook bezoekjes door familieleden zijn beperkter. Mantelzorgers zorgen op dit moment in een soort “overlevingsmodus”.  Dan is er geen ruimte voor verandering, op wat voor gebied dan ook. Ook lijkt vraagverlegenheid nog steeds niet de wereld uit.

Afwachten dan maar? Wij adviseren dat niet te doen. Onze ervaring is dat alle respijtzorg-organisaties gewoon prima bereikbaar zijn en zo veel mogelijk hun best doen een antwoord te bieden op de vragen die binnen komen. Ook zien wij prachtige voorbeelden van respijtzorg in coronatijd door buren, vrienden of familieleden tot stand komen. Dat vraagt creativiteit en lef. Want het is best spannend om je hulp ongevraagd aan te bieden, en het kost moed om hulp te vragen. Of soms toch een beetje door te zetten, de ander te motiveren…Het vraagt lef om een oplossing te vinden die anders is dan de gebaande paden. Of om als organisatie een nieuwe samenwerking aan te gaan.

Voor meer informatie over wat respijtzorg is kun je terecht bij Minters Mantelzorg, het wijkteam, WOT of Vraagraak in je eigen gemeente.

Minters mantelzorg - Respijtzorg

Voor meer informatie over wat respijtzorg is

Print dit artikel

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik maak onderdeel uit van team Minters Mantelzorg en ben werkzaam als consulent o.a. voor de gemeente Maassluis.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...