Een natte molentocht

door | 16 juni 2021 | Doen, Fietsen en wandelen

Op 8 mei, de nationale molendag, werd een fietstocht aangeboden door Stichting Exploitatie Molen Aeolus. Met mijn fietsvriendinnen wilden we deze graag maken. Maar de dag viel in het water! Vol goede moed gingen we aan de tocht beginnen. Het zal wel meevallen, dachten we…

Het beginpunt is in Vlaardingen bij de molen Aeolus op de Korte Dijk. Dit is een korenmolen, gebouwd in 1790. Ernaast zit de molenwinkel waar je terecht kan voor alle soorten molenmix.  

We gaan op weg naar Schiedam, de Babbesmolen aan de Poldervaart. Als we daar aankomen komt de regen met bakken uit de hemel. Regenkleding aan. De molenaar haalde ons over om te blijven kijken, want hij ging de molen laten draaien. Stonden we daar…

In de stromende regen op weg naar de ’s Gravelandseweg, molen De Kameel. Dit is een moutmolen. Er werd mout gemalen voor de jeneverstokerijen. We zijn hier ook gestopt, we waren doornat. Echt niet leuk meer!

Op een zonnige zondag gingen we verder met de molentocht. Molen De Palmboom op de Noordvest werd gebouwd als mout- of brandersmolen. 

Honderd meter verder staat molen De Noord waarin een restaurant is gevestigd. De molen is de hoogste molen van de vijf Schiedamse molens en is zelfs de hoogste ter wereld. 

Een klein stukje verder ligt molen De Vrijheid. De molen werd eerst gebruikt voor de branderijen. Daarna werd deze gebruikt als veevoeder maalderij. En in de hongerwinter maalde de molen erwten en bonen voor de gaarkeukens. 

Op de hoek van de Vlaardingerstraat ligt molen De Drie Koornbloemen. De molen werd in 1770 gebouwd en het is de oudste authentieke brandersmolen van Schiedam. 

Op naar de Westvest, waar molen De Walvisch staat. Dit is een brandersmolen. Er is een museumgedeelte wat je kunt bezoeken en een winkel. Dit is in handen van het Jenevermuseum Schiedam.

Op naar Rotterdam Delfshaven. Aan het einde van de Voorhaven staat molen De Distilleerketel. Je fietst door de mooie straten van Delfshaven. 

Mijn vriendinnen die niet uit Schiedam komen waren verrast door de molens en leuke plekjes in Schiedam. Ook Delfshaven is een aanrader om daar te wandelen of te fietsen. Super gezellig en mooi met alle historische gebouwen. En nu mag je ook weer een terrasje pakken!

Tip: het is interessant om op internet te googlen op de molens om er zo meer van te weten te komen.

Fiets de route zelf

De route is te downloaden en zelf te fietsen via route.nl.

Print dit artikel

Laat een reactie achter

0 reactie(s)
Ik woon al jaren samen met Ted in Schiedam, genietend van mijn kinderen en kleinkinderen. Mijn grote hobby is fietsen en is het te slecht weer, dan haak ik graag dekens.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen op Fief...