DE CLUB VAN 1-1-2

door | 5 november 2021 | Fiefjes, Tips

Wellicht is deze club niet bij iedereen bekend, maar bij leerlingen van groep 8 van de basisscholen in de regio vast wel. Toen op 3 april 2014 de nieuwe brandweerkazerne door burgemeester Lamers werd geopend bevond zich in de kazerne een educatief centrum voor de jeugd. Het was de eerste brandweerkazerne in Nederland die zo’n centrum rijk was.

Leerlingen krijgen op een speelse manier voorlichting over de brandveiligheid in huis. In de kazerne staat namelijk een fictief gebouwd huis waar het gezin Brandjes op het Vonkenpad nummer 13 woont. Het gezin bestaat uit vader, moeder en drie zoontjes die in het huis natuurlijk veel fout doen en daardoor brand krijgen.

Het  compleet nagebouwde huis-(je) heeft beneden een woonkamer en keuken plus op de bovenverdieping een slaapkamer en een toilet. Op dezelfde verdieping bevindt zich nog een kamer die dienst doet als alarmcentrale. Door dingen te doen, leren de kinderen het meest. In de woonkamer kunnen ze bijvoorbeeld ‘beleven’ hoe snel er brand ontstaat als je waxinelichtjes voor het raam bij de gordijnen zet en hoe te handelen in de keuken als de vlam in de pan is geslagen. Ook oefenen ze met bellen naar alarmnummer 112 en welke informatie dan belangrijk is om door te geven. Natuurlijk wordt er ook geblust. In de ‘blusstraat’ kan er met een echte brandslang gespoten worden.

Als na afloop van hun bezoek aan het huis van de Brandjes de vragen op het ‘brandbriefje’ allemaal goed  zijn beantwoord, krijgen ze een diploma. Zij hebben de vuurproef doorstaan en zijn dan officieel lid van de club.

Het is een groot succes, de kinderen vinden het ‘kicken’ en weten nu ook dat rookmelders, die in juli 2022 verplicht worden, heel belangrijk zijn. Ook grootouders kunnen, na het maken van een afspraak, met hun kleinkinderen het huisje bezoeken. Een uitje dat ze vast heel spannend zullen vinden.

Laat een reactie achter

1 reactie(s)
Een oorlogskind (1940), moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en nog lekker bezig met van alles. Golfen, bridgen, schrijven, vrijwilliger in het Stedelijk Museum en nog een aantal zaken. Mijn leven is dus niet saai en ….. ‘Carpe Diem’ is mijn motto!

Meer artikelen op Fief...

Reacties

1 Reactie

  1. Jan

    Dat wist ik niet Petty. Leuk!! En mooi geschreven

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *