Traditie…

door | 5 december 2023 | Fiefjes, Verhalen

Een traditie is een gebruik of gewoonte die van generatie op generatie wordt doorgegeven en op die manier tot het cultureel erfgoed zijn gaan behoren. Dat vind ik dus ook met  het traditionele Sinterklaasfeest.

Sinds Jan Schenkman in 1850 het prentenboek uitgaf met het Sinterklaasverhaal waarin ook het lied  ‘Zie ginds komt de stoomboot’ stond, is dat al die jaren erna zo gevierd. Wij, en onze kinderen later, vonden het wat leuk om met de neus tegen de etalageruit gedrukt naar al dat speelgoed en lekkernijen te kijken. De sfeer was op straat al gezet. Uiteraard zijn er dingen veranderd. Pieten kunnen geen cadeautjes meer door de schoorsteen gooien want ‘echte’ kachels staan er niet meer in de huiskamers.

Er zijn nog meer dingen veranderd, het zijn Roet- of Veegpieten geworden. De reden is inmiddels wel bekend, er zijn voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Maar het aankleden van de straten blijft ook achterwege. Eerst wordt Halloween uitgebreid gevierd en daarna worden de straten met kerstversiering verlicht en staan er al kerstbomen te flonkeren in winkels en huizen. Maar waar blijven die hele leuke en gezellige Sinterklaasversieringen? Het feest mag geen ondergeschoven kindje worden!

Als Sinterklaasfan en grootmoeder vond ik het nodig de winkeliers eens wakker te schudden. In een ingezonden brief aan het Nieuwe Stadsblad heb ik in oktober een oproep aan de winkeliers in het centrum gedaan om na Halloween hun etalages éérst op te vrolijken met Sinterklaas en aanverwante artikelen en dáárna is Kerstmis aan de beurt. Door een aardig aantal winkeliers is daar gelukkig gehoor aan gegeven. Zelf heb ik samen met twee grootmoeders en uiteraard met  medewerking van de centrummanager én de winkeliers, een poster (met alleen Sinterklaas) op de etalageruit van diverse winkeliers mogen aanbrengen.

En is Neerlands állergrootste kindervriend in Schiedam weer aardig in ‘the picture’ gekomen!

Laat een reactie achter

3 reactie(s)
Een oorlogskind (1940), moeder, grootmoeder, overgrootmoeder en nog lekker bezig met van alles. Golfen, bridgen, schrijven, vrijwilliger in het Stedelijk Museum en nog een aantal zaken. Mijn leven is dus niet saai en ….. ‘Carpe Diem’ is mijn motto!

Meer artikelen op Fief...

Reacties

3 Reacties

  1. Josje

    Wat een mooi en leuk initiatief weer van je Petty?. Met jou heb ik de posters bij vele winkeliers aan het raam mogen bevestigen. Wat waren wij blij dit te kunnen doen. Wanneer ik nu in de Passage, Broersveld en Hoogstraat loop en zie de posters op de ramen denk ik: Chapeau Petty!!!

    Antwoord
  2. Paulina

    Inderdaad zo is het.Ik kan mij in het verhaal vinden. Ik weet ook hoe het ging vroeger wat een gezellige tijd was dat.Vaak vraag ik mij af waar is dat allemaal gebleven.Wij zongen liedjes en zetten onze schoen bij de kachel. “zonder “daar wat mee te bedoelen.Ik wens de kindertjes allemaal een heel leuk en mooi Sinterklaas feest.??????

    Antwoord
  3. Jan Boumans

    Ja Petty, je hebt helemaal gelijk.
    Wat was is niet meer.
    Gelukkig hebben wij het oude Sinterklaasfeest nog in ons geheugen gegrift staan.
    Daar zullen we het mee moeten doen.

    Sinterklaas wordt met uitsterven bedreigd, maar ja, hij heeft er ook de leeftijd voor.
    Weer mooi geschreven jouw artikel!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *